Plagiat strony sprzedawany na allegro

• Autor wątku Autor wątku xxxpitrekxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xxxpitrekxxx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!

Jestem twórcą i właścicielem strony Piotr Dunaj - strona prywatna.
Kilka dni temu przeglądając w google strony "konkurencyjne" natrafiłem na plagiat mojej strony (Wojciech Polak - strona prywatna).
Plagiat ten łamie prawa do szablonu zakupionego w d4u.pl, mojej autorskiej grafiki którą używam jako moje "logo".
Strona ta jest dokładnie taka sama jak moja a modyfikacje wykonałem samodzielnie (czcionka, css) i zawiera dokładnie takie samo ułożenie (gg, e-mail, formularz kontaktowy czy nawet banner pajacyka który po pobraniu ze strony tej akcji jest umieszczony na ich serwerze, jest tak jak ja zapisałem u siebie by szybciej działało w folderze images).
Nawet tekst "o mnie" napisany przeze mnie jest taki sam tylko ze zmienionym imieniem i wiekiem,
Natychmiast skontaktowałem się z właścicielem tej strony by mi wyjaśnił zaistniałą sytuacje.
Po rozmowie okazało się że osoba ta nie miała o tym pojęcia gdyż zakupiła na allegro wykonanie strony, otrzymałem od niej kontakt do tego "wykonawcy".
Przeprowadziłem z nim rozmowę w której przyznaje się do złamania praw i jeszcze śmieje się mi w oczy że nic mu nie mogę zrobić i że nie zamierz się przejmować tym iż łamie prawo. Podobno sprzedał swoją "autorską stronę" 30 osobą.
Log z GG można przeczytać pod adresem: Kod: 62446 WKLEJTO.PL Darmowa wklejka, na zawsze!.

Co mogę zrobić w tej sytuacji by osoba ta poniosła konsekwencje łamania prawa? Czy powinienem poinformować o tym Daniela Pereca (właściciela praw autorskich do szablonów d4u)? Czy sama strona jako dowód jest wystarczająca by zgłosić to na policje?

Pozdrawiam
Piotr Dunaj

Najpierw zgłoś to do Daniela Pereca i pogadaj z nim. Ale pewno tez Ci zaproponuje żebyś poszedł na policję. Masz dowody ,więc śmiało :)

Powrót