PLAGIAT - WAŻNE!

• Autor wątku Autor wątku kilik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kilik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!!
Prosze o Waszą pomoc...
Zastanawiam się, czy pewna strona jest plagiatem...
Znajomi mówią, że tak... ale jak to sprawdzić? udowodnić?
co robić??

1. Strona oryginalna:
http://www.mak.bo.pl
hasło do sal: fortepiano

2. "plagiat" ??
http://www.stokrotka.bo.pl
hasło do sal: hochhaus

Proszę! Pomóżcie!
Liczę na was!

Pozdrawiam!!

P.S. Hasła do sal można zdobyć w "sekretariacie" tych stron na gg, dlatego nie podejrzewajcie mnie o kradzież...

W moim przekonaniu również jest to plagiat. Koncepcja wykonania, układ strony, struktura jest bardzo podobna (a nie wchodziłem nawet do sal :P)
Na początku proszę skontaktować się z właścicielami tej strony w celu "wybadania gruntu" tzn. przedstawić im swoje zarzutu oraz żądania (zaprzestania naruszenia, naprawienia szkody jeśli taka powstała, etc - dokładnie określa to art. 79).

Moim zdaniem nie bardzo. Może koncepcja i funkcjonalność strony jest podobna. Zupełnie inna grafika i treść. Jeżeli materiały dostarczane ucznią byłby by takie same no to już było by to złamaniem praw autorskich. Autor raczej tworzy inną treść. Oskryptowanie całej strony może być zupełnie inne, chociaż mają podobną funkcjonalność. Klasy, nauczyciele, system chatów raczej nie wyróżnia się niczym z innych platform e-learningowych. Ja tutaj za bardzo plagiatu nie widzę, ale może opisz dokładnie o jakie konkretnie elementy chodzi.
Jak wpiszesz w wyszukiwarce "śmiesznie filmiki" to też zauważysz kilka stron które mają tą same funkcje, cały układ strony jest identyczny różnią się jedynie kolorami i grafiką. Ale treść tych stron jest inna. Uważam, że to nie plagiat.

Plagiat w tym wypadku to nie skopiowanie grafiki, ale koncepcji, układu graficznego, dobóru elementów w określonym stylu i układzie. Podobieństwo tych dwóch stron widać od razu. W mojej ocenie jest to wykonanie które zasługuje na ochronę autorskoprawną, dlatego nie ma porównania z przykładem który podaje autor w poście wyżej - bo nie ma w tym indywidualności. Inna kwestia... to fakt czy osoba która założyła ten temat, jest w ogóle twórcą tej koncepcji, a nie, np podpatrzyła na innej stronie.

Powrót