Plagiat ?

• Autor wątku Autor wątku PawełŁ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PawełŁ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Mam następujący problem. W zeszłym roku moja dziewczyna otworzyła zakład fryzjerski, wynajęła firmę do przygotowania logotypu, ulotek, wizytówek itp. Wczoraj przy przeglądaniu stron konkurencji napotkaliśmy na identyczny logotyp w tym samym mieście również w branży fryzjerskiej. Udałem się do tego salonu żeby dowiedzieć się co jest grane i odesłali mnie do firmy w której oni robili logo, a w tej firmie powiedzieli, że nie bardzo ich to interesuje ponieważ logo zostało ściągnięte z jakiejś strony www która jest ogólnodostępna dla wszystkich i ten logotyp nie jest zaprojektowany ani przez firmę którą wynająłem, ani przez nich i nie jest niczyją własnością i oni nie widzą problemu. Co robić ? Zapłaciliśmy kupę pieniędzy za to i tak po prostu ktoś może ukraść nam logo ? Dodam, że moja dziewczyna firmę założyła w listopadzie 2015 roku, a logo itp otrzymaliśmy w marcu. Natomiast firma konkurencyjna z naszym logo pierwszy wpis ma 13 kwietnia. Proszę o pomoc.

Zacznijmy od podstawowego pytania. Nabyłeś od wykonawcy prawa autorskie majątkowe do owego utworu?

Niestety nie, nie zostałem w ogóle poinformowany przez wykonawcę, że owe logo jest ogólnodostępne i ktoś może wpaść na to aby użyć tego logo u siebie. Byłem święcie przekonany, że jest to unikalne logo stworzone przez firmę którą do tego wynajęliśmy. Póki co strona internetowa nie jest skończona i nie udostępniałem do internetu tego logo dlatego byłem pewien, że nie ma możliwości aby ktoś to logo skopiował, a jednak....

PawełŁ napisał:
Niestety nie, ...
Zatem Twoje roszczenia wobec osób trzecich do korzystania z tego utwory są bezpodstawne.

Na Twoim miejscu zwróciłabym się do firmy, która tworzyła dla Ciebie logo, oraz wszystkie projekty o wyjaśnienie sprawy - wydaje mi się, żę powinni Cię poinformować o konieczności zakupu praw do logo oraz pozostałych treści. Bo tak naprawdę oni zdają sobie sprawę jak to działa - Ty jako laik nie koniecznie musisz o wszystkim wiedzieć...

Agulec88 napisał:
... - wydaje mi się, ...
Źle Ci się wydaje. Jeśli nie nabył żadnych praw to nie ma podstaw do żądania o których piszesz.

W takim razie wybacz - ja kupując logo dla firmy taty zostałam poinformowana, żę jeżeli chce mieć pewność, że nikt mi tego nie ukradnie muszę zastrzec logo oraz pozostałe znaki charakterystyczne dla firmy - stąd mój wniosek.

Nie ma takiego prawnego obowiązku. Brak ustaleń w tym zakresie wskazuje na domniemaną licencję niewyłączną, pięcioletnią. Zabezpieczenie praw leży w interesie korzystającego z utworu, to na nim spoczywa obowiązek uzyskania odpowiednich zezwoleń, twórca jest chroniony z mocy ustawy.

Ok, rozumiem - innymi słowy miałam sporo szczęścia i trafiłam na dobrą firmę.

Agulec88 napisał:
... muszę zastrzec logo oraz pozostałe znaki charakterystyczne dla firmy ...
Uzyskanie praw ochronnych na znak towarowy jest zupełnie inną regulacją niż nabycie praw autorskich majątkowych do utworu. Nie myl ich ze sobą.
Agulec88 napisał:
... trafiłam na dobrą firmę.
Pozory, wprowadziła Ciebie częściowo w błąd, na rejestrację loga jako znaku towarowego musisz mieć zgodę jego twórcy.

Powrót