Plagiat

• Autor wątku Autor wątku trotyleqkropek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

trotyleqkropek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, jeśli chciałbym założyć markę ubrań 'd***d', ale istniała kiedyś taka marka(d***d.com / d***g.co.uk), jednak ich strona nie dziala kompletnie(1) a druga nie jest wykupiona, jeśli dobrze zrozumiałem. To czy jest to łamanie prawa? Ewentualnie jak się od tego 'wymigać', żeby nie było.
Marka nazywała się "d***d.", jeśli to ma jakieś znaczenie.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jednocześnie istnieje też kanał na youtube: officiald***d, jednak ich marka ubrań nie działa. Myślę, że to też ma znaczenie. Oraz to, że nie jest to konkurencja skoro jest to kanał na youtubie, a ich marki nie ma, kiedy ja chcę założyć swoją.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
W przedstawionej przez Pana sytuacji istnieje zagrożenie, że działający wcześniej przedsiębiorca ma zarejestrowany znak towarowy i na tej podstawie będzie blokował Pana działalność. Pytanie czy ten wcześniej działający podmiot podjął w ogóle działalność w zakresie produkowania ubrań z wskazanym oznaczeniem. A jeżeli tak to kiedy zaprzestał działania. To czy znak towarowy został zarejestrowany można sprawdzić np. na stronie Urzędu Patentowego. Czy podmiot działający wcześniej podjął działania w Polsce? Bo z domeny wynika, ze dotyczy to UK.

Trzeba by to rozważyć również w odniesieniu do prawa zwalczanie nieuczciwej konkurencji, czy powstanie nowego oznaczenia ubrań nie będzie wprowadzało w błąd co do osoby przedsiębiorcy lub produktów. A także czy Pana działanie polegające na produkowaniu i sprzedawaniu ubrań tak oznaczonych nie będzie korzystaniem z renomy innego podmiotu.
Czy ten kanał na YouTube działa? Jakie treści się tam znajdują?

Powrót