plakaty/ banery wyborcze

• Autor wątku Autor wątku fizyczny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fizyczny

Użytkownik
Odpowiedzi
102
Dzień Dobry;

Mam pytanie:
Czy jeśli na ogrodzeniu mojej posesji pojawił się plakat/ baner wyborczy, bez mojej wiedzy i zgody, to czy mogę go legalnie usunąć?

Najlepiej skontaktować się z KW i zażądać usunięcie plakatu wyborczego, usuwanie samemu grozi odpowiedzialnością karną.

Kodeks wyborczy, w art. 109, zawiera przepis o ochronie prawnej materiałów wyborczych.

Jeżeli skontaktowanie się z komitetem wyborczym nie przyniesie skutku wówczas zaleca się, aby przed samodzielnym zdjęciem plakatów/banerów wezwać policję i ją poprosić o usunięcie materiału, bądź zrobić to w jej asyście.

Podepnę się do tematu.

W czoraj na moim ogrodzeniu pojawił się baner jednego z kandydatów na prezydenta.
Niezwłocznie napisałem do KW że wzwiązku z powieszeniem baneru bez mojej zgody zostanie naliczona opłata za wywieszenie ( i tu wpisałem bardzo dużą kwotę licząc że zdejmą tego samego dnia) i ża za kazdy rozpoczęty dzień będzie baliczana taka sama kwota. W razie nie usunięcia baneru w dniu wczorajszym zgadzają się i akceptują to co napisałem wyżej.
Podałem adres i załączyłem zdjęcie przedstawiające baner.
Dzisiaj mi odpisali podpierając się jakimiś artykułami że oni nie odpowiedają za to gdzie jakieś podległe podmioty rozwieszają banery.

No i co teraz zrobić? Mogą wieszać? Ponoszą odpowiedzialnośc czy nie?

Podpowie jak to jest ?

Pozdrawiam serdecznie

Powrót