Plan zagospodarowania przestrzennego a wymarzony dom

• Autor wątku Autor wątku Go1976
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Go1976

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam wszystkich którzy mogą mi ew doradzić lub mają podobne problemy. Mój tata posiada spora działkę z której zamierza mi wydzielić 30 arów na wymarzony dom. Wybraliśmy projekt i zaczęły się schody. Okazało się że 2 lata temu była zmiana planu i na "naszym" (prawie naszym ;-) wymarzonym miejscu pojawiła się tzw nieprzekraczalna linia zabudowy. Urzędnicy tłumaczą nam że musieli zarezerwowac ziemię pod ew poszerzenie drogi przebiegającej obok działki- rezerwacja ziemi to pas ponad 20m szerokości! Dom miał powstac na skarpie a teraz musimy "schodzic" w dół i cały projekt przerabiać. Jak to możliwe że własność jest w taki sposób naruszana???? Że nie można korzystać ze swojej własności?? Wspomnę jeszcze że zarezerwowany pas ziemi nie będzie nigdy przez gmine wykorzystany , ponieważ w pobliżu nie ma możliwości rozbudowy mieszkalnej. Pisaliśmy wnioski o zmianę i za każdym razem były odrzucane- tłumaczono nam iż gmina nie ma pieniędzy na zmianę planu a nasza chęc do budowy domu to zbyt mały argument na to by gmina wydała pieniądze. Czy mamy jeszcze jakies opcje???/
Będę wdzięczna za wszelkie informacje.

a tam na marginesie to czy słyszeli Państwo że co raz częściej w polskich sądach wygrywają inwestorzy, którzy wybudowali coś niezgodnie z planem??? Mało tego- w tamtym roku dwa małżeństwa z Polski wygrały sprawę w Strasburgu - udowodnili że gmina rezerwując ziemię łamie konstytucyjne prawo człowieka do własności.

Powrót