Planuję wyjechać z żoną i dzieckiem do Anglii , na jaką pomoc mogę liczyć na miejscu

• Autor wątku Autor wątku 5755G
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
5

5755G

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam , na początku planuję wyjechać sam aby załatwić tam jakieś mieszkanie i mieć już pewną pracę , później chcę ściągnąć tam żonę z dzieckiem .

Zarobki na początek rzędu 6.5f/godz , po około 3msc 9,5f/godz .

Jak wygląda temat benefitów o które można się starać w takiej sytuacji , wiem że benefit na dziecko mogę już pobierać kiedy dziecko jest w Polsce , ale po jakim czasie mojej pracy w Anglii ? Jedni mówią że odrazu , inni że po 3 miesiącach , jeśli chodzi o mieszkanie socjalne to wiem że starać można się dopiero kiedy córka i żona będą ze mna w Anglii .

Dodatkowo co do benefitów , znajomi którzy tam byli/są mówią o kwotach 200-300f miesięcznie , czytając na temat benefitów na dziecko są to kwoty rzędu 20 f tygodniowo , więc skąd reszta ? Czy są jakieś dodatkowe benefity o które można się starać ?

Pozdrawiam !

Bedziesz mogl sie starac o disability allowance, job seekers allowance i kilka innych.

Możesz bardziej rozwinąć temat ?

misiupysiu napisał:
Jak tylko zaczniesz prace idz do job center i powiedz ze chciales zlozyc o te zasilki ktore wymienilem powyzej. Oni ci powiedza co i gdzie wyslac.
Dlaczego wysyłasz go na zasiłek dla niepełnosprawnych i dla bezrobotnych? :what:

O child benefit możesz starać się od razu, ale jak dziecko jest w Polsce to proces trwa dużo dłużej, więc łatwiej złożyć jak już będą na miejscu (wyrównują do 3 mies w tył).
Czy coś więcej będzie się Wam należało zalezy od dochodu.

Potwierdzam to co napisala majka , dodam tylko , ze to jaka kwote benefitow mozna uzyskac , zalezy od indywidualnej sytulacji oraz od dochodow rocznych.

nie sluchaj misiupisiu
o benefity typu tax credit bedziesz mogl sie starac po 3 miesiacach przepracowanych w uk bedzie zalezal od tego ile ludzi jest w rodzinie ile zarabiacie ile godzin pracujesz itp
o child benefit(20.50 na tydzien) mozesz zlozyc podanie odrazu pod warunkiem ze nie pobieracie zasilku rodzinnego w polsce
niestety otrzymanie tego zasilku(i wszystkich innych)troche trwa czasami kilka miesiecy
co do mieszkania socjalnego to kazde miasto ma inne warunki nie jest to juz jednak takie latwe jak ci sie wydaje.
w moim rejonie musisz mieszkac w tej okolicy od minimum 2 lat czas oczekawinia na takie mieszkanie trwa kilka lat

frida napisał:
o benefity typu tax credit bedziesz mogl sie starac po 3 miesiacach przepracowanych w uk bedzie zalezal od tego ile ludzi jest w rodzinie ile zarabiacie ile godzin pracujesz itp
On zamierza pracować, więc będzie mógł wystąpić od razu po przyjeździe.

Tak , to prawda . Nie musi czekac 3 msc.

rzeczywiscie macie racje myslalam ze to dotyczy wszystkich benefitow
w takim razie moze sie starac o working tax credit na poczatek a jak zona dojedzie z dzieckiem to child tax credit

Na pewno nie moze isc po working tax credit po tygodniu pracy.....bo teraz sie za to wzieli.
Odnosnie Child benefit to jest roznie mi np odmowili jak dziecko bylo w polsce a jak bylo juz w uk to zalatwili w ciagu 3 tyg i wyrownali.

Jak po 3 miesiach bedziesz mial juz 9.5 to bardzo dobrze(zalezy tez gdzie bedziecie mieszkac tzn jaki rejon GB)

Przy stawce 9.5 jednak duzo working tax credit i child tax credit nie dostaniesz.....gwarantowane to tylko child benefit

Powrót