płatne, OBOWIĄZKOWE wyjście klasowe w prywatnym technikum

• Autor wątku Autor wątku hacknorris
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hacknorris

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Od paru tygodni nauczyciele dręczą mnie próbami wymuszenia pieniędzy na wycieczkę w szkole prywatnej z uprawnieniami szkoły publicznej.
Wycieczka ma być wyjściem do teatru na tematy maturalne, przez co Sz. Pa. Dyrektor zdecydowała się zrobić to i płatne i obowiązkowe.
Jeśli nie dam pieniędzy to wstawią mi za cały dzień NIEOBECNOŚĆ do dziennika (widoczną oczywiście na świadectwie później).
Czy jeśli zadzwonię po policję (z pewnych przyczyn nie mogę zrobić rozprawy sądowej od tak sobie) przy próbie wpisania tej nieobecności to nie będę oskarżona o niepotrzebne wzywanie służb?
Chciałabym również dowiedzieć się o dokładnych paragrafach, jakie mogłabym wystosować przy policji (z tego co doczytałam to mogę się na coś w konstytucji powołać, ale mi się wydaje, że to tyczy się jedynie szkół publicznych).
Wycieczka ma być jutro, więc poproszę o dość szybkie wsparcie...

To nie jest sprawą dla policji. Jesteś pełnoletnią?

karolla0905 napisał:
<br /><br />
Tak, mam 18 lat, ale mam orzeczenie o niepełnosprawności umysłowej znacznej na autyzm/aspergera...
Do tego konserwy w rodzinie blokujące mi wszystkiego komentarzami i groźbami w stylu „a co ty wiesz o życiu, lepiej rób jak każą, masz mi się na studia dostać bo zarabiałam na to pół życia!“

Ostatnia edycja:
karolla0905 napisał:
Zresztą - to nie jest jedyna rzecz jaką na nich mam tak naprawdę (w większości rzeczy koło ocen, obecności, pieniędzy, BHP, programu nauczania i podobnych).
Wgl to ja chciałam inaczej tę sprawę z policją zrobić - pojawić się w szkole o planowej godzinie LEKCYJNEJ, poczekać normalnie jakbym do szkoły szła w normalny dzień, a jakby mi zabronili wejścia i grozili nieobecnością - 112. Także wogóle nie wiem czy tak bym mogła...

Nadal nie jest to sprawa dla policji.

Jesteś ubeznasłowolnienia ? Jeżeli nie to wyprowadzić się. Jesteś pełnoletnia.

ejtykoles napisał:
Jesteś ubeznasłowolnienia ? Jeżeli nie to wyprowadzić się. Jesteś pełnoletnia.
Tu są jeszcze inne rzeczy. I zresztą nie jest to na temat...

Ostatnia edycja:
No to odpowiadając na temat, to nie jest sprawa dla policji. Najprawdopodobniej nawet nie przyjadą.

Jeśli nie podobają Ci się zasady w szkole (wyjścia do teatru), to wybierz inna szkołę. Jesteś pełnoletnia, ale "Każda decyzja ma swoje konsekwencje".

hacknorris napisał:
a jakby mi zabronili wejścia i grozili nieobecnością - 112.

112 to numer alarmowy,używany w przypadku zagrożenia życia lub zdrowia.

Ale jak widać autor/autorka uważa, że policja powinna wparować na bombach, bo dyrektorka każe iść do teatru

Od kiedy nieobecności są widoczne na świadectwie szkolnym?

Bez wątpienia jest tam natomiast ocena z zachowania i przy podejściu prezentowanym przez pytającego znacznie bardziej o nią bym się martwiła.

Powrót