Płatne zaświadczenie o stanie zdrowia OL-9

• Autor wątku Autor wątku gokart
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gokart

Użytkownik
Odpowiedzi
87
Dzień dobry.

Żona jest na zasiłku rehabilitacyjnym i chce się starać o rentę. Potrzebuje do tego między innymi druk OL-9 który wystawia lekarz który powiadomił ją,że będzie to kosztowało 30 zł. Żona jest oczywiście ubezpieczona a placówka nie jest prywatna jest to zwykła osiedlowa przychodnia.

Czy ktoś może mi podać jakiś paragraf, że mogą żądać zaplaty za wypełnienie tego druku ? Dziękuje

Ustawa z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych:
Przepis prawny:
Art. 16. 1. Świadczeniobiorcy na podstawie ustawy nie przysługują:
1) (...) orzeczenia i zaświadczenia lekarskie wydawane na życzenie świadczeniobiorcy (...)
4. Koszty badania, wydania orzeczenia lub zaświadczenia, związanego z orzekaniem o niezdolności do pracy dla celów rentowych, ustalaniem uprawnień w ramach ubezpieczeń społecznych, są finansowane przez podmiot, na którego zlecenie zostaje przeprowadzone badanie, wydane orzeczenie lub zaświadczenie.

Są lekarze, którzy uznają, że skoro ZUS nie zleca, tylko robi to sam pacjent, to ma zastosowanie pkt. 1. Interweniował w tej sprawie Rzecznik Praw Obywatelskich. ZUS uważa, że powinno stosować się w takich przypadkach pkt. 4. Ministerstwo Pracy poprało w tym stanowisku ZUS, jednakże Ministerstwo Zdrowia uważa, że jest to próba obejścia przez ZUS przepisów (ZUS żąda zaświadczenia, nie zlecając jego wystawienia). Szef Kancelarii Prezesa Rady Ministrów uznał, że rację ma ZUS.

Moja rada: przede wszystkim iść do innego lekarza. Na tego, który żądał opłaty, zawsze można złożyć skargę. Teoretycznie najlepiej najpierw interweniować u dyrekcji przychodni, ale zakładam, że lekarz sam nie wymyślił pobierania opłat. Można pisać do Rzecznika Praw Pacjenta lub Okręgowej Izby Lekarskiej. Nie mam jednak pewności, jakie kroki podejmą te instytucje oraz jak będą brzmieć udzielone przez nie odpowiedzi.

Powrót