Płatność kartą kredytową w internecie.

• Autor wątku Autor wątku flito
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
F

flito

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
witam wszystkich serdecznie!
to mój pierwszy post na forum,

Mam małe pytanie. Najlepiej jakby wypowiedział się prawnik.

(przykładowa sytuacja)

Posiadam konto w inteligo oraz systemie allpay (lub podobnym wspierającym płatności internetowe) .

czy jeśli ktoś zapłaci kradzioną/lewą kartą kredytową (przy pomocy różnych serwisów płatniczych) tak, że pieniądze dotrą na mojej konto w inteligo, (np. dotując moją stronę internetową)

będę pociągnięty do odpowiedzialności karnej ? pieniądze zostaną mi zabrane z konta.. itp. ??

proszę o odpowiedź,
pozdrawiam,
Mateusz

no pomyśl sam...-przecież to pieniadze pochodzące z przestepstwa...

no tak...

ale przecież ja nie wiem skąd i czym płacą użytkownicy na stronie.

Jest tutaj jeszcze aspekt cywilnoprawny, ale skoro pytasz o odpowiedzialność karną, to przenoszę na prawo karne... ;-)
Pozdrawiam!

a więc...

czy jeśli ktoś wpłaci na moje konto pieniądze kartą, bez wiedzy posiadacza, musze takie pieniądze oddać ? czy będę o coś oskarżony ?

piszesz o omyłkowej wpłacie czy działaniu wspólnie z osobą dokonująca wpłaty kradzioną kartą na Twoje konto?

[cytat="Yossarian"]piszesz o omyłkowej wpłacie czy działaniu wspólnie z osobą dokonująca wpłaty kradzioną kartą na Twoje konto?[/cytat]

prosiłbym o taką i taką odpowiedź.

Ja Ci wytłumacze =) chętnie...
A więc tak.. jeśli chcesz ktoś użyje kradzionej cc nieważne czy z USA czy z EU czy z jakiegokolwiek krańca świata (chociaż allpay odrzuca z góry płatności z USA, przechodzi z legnalnych transakcji 1/10) w Twoim systemie płatności i pieniądze znajdą się na koncie, to system Allpay ma chyba 30 dni na procedure reklamacyjną, może się zdarzyć, że bank uzna to za FRAUD odda pieniądze właścicielowi karty, sam zacznie ścigać POLCARD (bo on zajmuje się allpayem) za oddanie pieniędzy, POLCARD znowu Allpay a on Ciebie... więc na samym końcu i tak musisz oddać pieniądze i ponosisz koszta za kogoś kto używa lewych kart kredytowych.
Nie martwiłbym się jednak, bo Carderów jest mało i nie interesują się raczej systemami płatności (jak płatnosci.pl allpay.pl przelewy24.pl) ze względu na większe bezpieczeństwo.
Pozdrawiam

aha
oskarżony nie będziesz RACZEJ
chyba ze masz zamiar sam sobie wpłacać :-) to dojdą do tego...
porxy/socks/vpny... nigdy nie beda wystarczającym zabezpieczeniem, a allpay przeciez zbiera wszytskie dane o Tobie.. nawet pesel..:)

Proszę nie pisać jednego postu pod drugim.
Proszę używać opcji zmień.
(a)

[cytat="Rastlin"]aha
porxy/socks/vpny... :)[/cytat]

a nie prosciej laptop + szkolna siec wi-fi ?? (no boisku łapie...)

albo telefon stary jakis i karta sim z kiosku.. ;p a potem kosz..

hmmm no już ciekawiej, prawda... ale co z tego jak allpay i tak ma Twoje dan i rząda pieniędzy jak mu się nie podoba :P

flito
1) namawiasz do przestepstwa :x
2) powodujesz tylko wieksze koszty sprawy dla podejrzanego...- a dlaczego (?)- poczytaj sobie KPK zanim zaczniesz dawać takie "rady" ..:)

rada sam dla siebie ? hehe..... lool

dobrze... ale co jesli własciciel konta nie bedzie miał juz pieniedzy ?

[cytat="Markiz32"]flito
1) namawiasz do przestepstwa :x
[/cytat]

Ja już pokutuje... nie namówi mnie :)

A co do Twojego pytania...
to sa karty kredytowe... Visa, Mastercard lub mniej popularne Amex i Discover (tzw. wypukłe... bo cyferki na karcie są.. wypukłe... visa electron czy mastero.. to karty debetowe, nimi w internecie nie kupisz nic)
a jak sama nazwa wskazuje.. zaciagnie sie kredyt...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót