Płatność od gazety za materiał wideo

• Autor wątku Autor wątku yabolik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yabolik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, moje pytanie dotyczy płatności za materiał wideo wykorzystany przez gazetę.

Ponad miesiąc temu odsprzedałem prawa autorskie do materiału wideo gazecie który został od razu opublikowany, przelew miał być natychmiast.

Do dnia dzisiejszego przelewu nie otrzymałem.

1. Miesiąc temu uzgadniając warunki podałem dane do przelewu o które prosili w rozmowie. To był weekend.
2. W poniedziałek zamiast przelewu otrzymałem formularz do wypełnienia. Przed wypełnieniem zadałem w mailu jeszcze dodatkowe pytanie tego samego dnia. Zamiast odpowiedzi otrzymałem wiadomość że korespondent jest od dziś na urlopie ponad tydzień. Wkurzony odesłałem mimo wszystko formularz dzień później.
3. Po ponad tygodniu gdy korespondent nadal był na urlopie zacząłem pisać do innych osób w wydawnictwie. W końcu ktoś przesłał dalej moją wiadomość do kierownika działu i kopię do mnie.
4. Jako że mail trafił do kierownika to mój korespondent choć na urlopie jednak odpisał (2,5 tygodnia od pkt 1), przepraszając że jest kolejny tydzień na urlopie i poprosił o wypełnienie formularza...
5. Odpisałem że nie zrobił nic z ustalonych rzeczy, unikając również kontaktu, że wszystko dostał 2,5 tygodnia temu i niech nie robi ze mnie idioty przed kierownikiem. Poprosiłem o przejęcie sprawy przez kogoś innego.
6. Tego samego dnia otrzymałem z innego działu warunki współpracy i itd. które tego samego dnia potwierdziłem. I znów słuch zaginął.
7. Tydzień później wysłałem zapytanie do działu z którego otrzymałem powyższe warunki na jakim etapie jest płatność (to już miesiąc minął). Otrzymałem odpowiedź że jeszcze nie jest dodana, że to zależy od daty publikacji i zatwierdzenia czyli lanie wody. Na kolejne zapytanie po tygodniu brak odpowiedzi.
8. Natomiast mój korespondent obudził się i przysłał mi wiadomość że potrzebuje moje dodatkowe dane osobowe, gdzie pracuje, na jakim stanowisku itd.
9. Na tego maila odpowiedziałem stanowczo żeby nie wyłudzał ode mnie prywatnych danych osobowych nie związanych z procesem płatności, że gazeta używa ponad miesiąc czasu mój materiał bez płatności czerpiąc korzyści z tego, że zamierzam skierować sprawę do sądu o uzyskanie płatności jak i odszkodowania jeśli do końca tygodnia nie będzie przelewu na koncie i że traktuję sprawę jako oszustwo.
10. Brak odpowiedzi, pieniędzy nie ma.

Jeśli kupuję coś na allegro muszę płacić od razu i nikt mi nie da czekać ponad miesiąc na pieniążki. Gazeta kupiła materiał ale nie wywiązała się z natychmiastowej płatności. Sam materiał został opublikowany z czego gazeta czerpie zyski a ja zostałem poszkodowany.

Co mogę w takim wypadku zrobić?

Dodam że w tym samym dniu ale już po akceptacji oferty, otrzymałem również ofertę od telewizji kilkakrotnie wyższą ale musiałem odmówić z racji że zgodziłem się na warunki sprzedaży gazety i materiał został już opublikowany.

W jaki sposób mogę dochodzić swoich praw i o co mogę się ubiegać?

Czy udzieliłeś pisemnej licencji/ zgody na publikację materiału?

Powrót