Płatność, umowa i brak wystawionej faktury

• Autor wątku Autor wątku ntd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

ntd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Zarys:
w październiku 2010 podpisałem umowę na świadczenie usług dostępu do internetu.

W umowie zawarta jest kwota opłaty miesięcznej brutto oraz następujące zapisy:
- Podstawą do zapłaty jest faktura VAT wystawiona przez Operatora ( i tutaj wymienione są sposoby dostarczenia)
- Z tytułu aktywacji usługi Abonent wnosi opłatę wysokości X na podstawie wystawionej faktury
- zapis o tym, że pierwsza faktura proporcjonalnie do dni w miesiącu

W umowie nie ma dnia rozpoczęcia świadczenia usługi

- w regulaminie jest zapis o tym, że Operator wysyła wezwanie do zapłaty jeśli zapłata nie będzie wniesiona w terminie.

przez dwa lata wszystko było ok. dopiero na początku stycznia dostałem maila z którego wynikało, że jestem winny kwotę Y wraz z zestawieniem numerów faktur i wpłat.

Po przeanalizowaniu danych od Operatora wyszło, że brakuje opłaty aktywacyjnej + pierwszego (przejściowego miesiąca) (obydwie z października 2010).

Pytania:

-Nigdy nie dostałem tych dwóch pierwszych faktur (możliwe nawet, że zapłaciłem to przy podpisywaniu umowy - to było ponad dwa lata temu i po prostu nie pamiętam) i teraz pytanie czy te zobowiązania są wymagalne?

- nie dostałem faktur więc nie wiem jaki był na nich termin płatności. Czy jest jakiś maksymalny możliwy termin zapłaty, czy też Operator teraz może wpisać termin płatności na rok 2012, żeby czasem się to nie "przedawniło"?
- umowa nie wyszczególniła co mają pokrywać moje wpłaty, a ja na każdym przelewie zaznaczałem miesiąc oraz numer faktury więc rozumiem, że Operator nie mógł pokryć z tego tytułu starszych faktur?
- czy miałem obowiązek zapłacić opłatę aktywacyjną jeśli nie dostałem faktury, a w umowie jest zapis "na podstawie wystawionej faktury"?
- czy jest jakaś graniczna data jaką Operator ma na wystawienie takiej faktury?
- według regulaminu mam 7 dni na wniesienie reklamacji na błędnie naliczoną opłatę (biorąc pod uwagę datę umowy pierwszy miesiąc jest źle naliczony), ale nie dostałem faktury i nie miałem jak reklamować.
- czy jeżeli na umowie nie było daty rozpoczęcia świadczenia usługi to czy za dnień rozpoczęcia uznaje się dzień podpisania umowy?
- czy brak wcześniejszych wezwań zapłaty (pomimo wymienionego wyżej punktu regulaminu) ma wpływa na całą sytuację?

Wiem, że sporo i pewnie sprawę wyjaśnię polubownie z Operatorem, ale temat mnie zaciekawił.
Pozdrawiam

Za usługi telekomunikacyjne wystawia się jeśli pamiętam w ciągu 30 dni od daty powstania obowiązku podatkowego. Nie może ci zatem teraz wystawić faktury za coś co odbyło się dawno. Tym bardziej, że kolejne obowiązki podatkowe powstawały co miesiąc i ty te faktury otrzymałeś. Linia obrony będzie zapewne taka, ze f-ra została wysłana, a ty jej po prostu nie otrzymałeś z winy np. poczty. Przedawnienie dopiero po 3 latach.

Powrót