PLAY, wypowiedzenie umowy, nota obciążeniowa i inne.

• Autor wątku Autor wątku max911
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

max911

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie,
na wstępie chcę zaznaczyć, że niżej opisana sytuacja jest co najmniej trudna do wyjaśnienia i ogarnięcia, postaram się opisać wszystko jak najbardziej szczegółowo i bardzo proszę wszystkich zainteresowanych o uzbrojenie się w cierpliwość.

Na początek krótka legenda:
NUMER STARY - nr telefonu, na który została podpisana umowa w Play w maju 2014 roku.
NUMER GŁÓWNY - numer telefonu, którego właścicielem jestem od 13 lat, dotychczas w innej sieci, zdecydowałem się przenieść go do Play wraz z nową umową.
NUMER TYMCZASOWY - tymczasowy nr telefonu przypisany do nowej umowy w Play, który następnie miał zostać zamieniony na NUMER GŁÓWNY
Wymienione umowy zostały podpisane na osobę fizyczną.

Więc od początku:
W maju 2014 roku popisałem w Play umowę abonamentową wraz z telefonem, do której został przypisany STARY NUMER oraz odpowiednie konto klienta. Umowa trwała, numer był używany, całość była opłacana, czasem z mniejszym lub większym opóźnieniem. Zgodnie z warunkami umowy data jej zakończenia przypadała na koniec maja 2016 roku.

W maju 2016 roku zdecydowałem się przenieść NUMER GŁÓWNY z sieci T-Mobile do Play. Jako, że w T-Mobile umowa miała trwać jeszcze do grudnia, a w Play mieli w tym czasie ofertę z zawieszeniem abonamentu na 6 miesięcy, zdecydowałem się podpisać umowę. W ten sposób na początku czerwca podpisałem w salonie Play umowę na 24 miesiące z zawieszeniem abonamentu na 6 miesięcy, do której został przypisany NUMER TYMCZASOWY. Numer ten miał zostać wyłączony w momencie przejścia mojego NUMERU GŁÓWNEGO z T-Mobile do Play, co miało nastąpić w grudniu 2016. Pierwsze naliczanie abonamentu miało nastąpić również w grudniu, po uaktywnieniu się umowy i przeniesieniu NUMERU GŁÓWNEGO.

Teraz zaczyna się cyrk:
29 grudnia 2016 otrzymałem od Play informację na maila, że mój NUMER GŁÓWNY został przeniesiony i działa już w sieci Play. Po włożeniu karty, okazało się, że nie mam zasięgu - odwiedziłem salon w celu wymiany karty sim, gdzie okazało się, że w październiku 2016 na NUMERZE TYMCZASOWYM została naliczona nota obciążeniowa w wysokości ok. 3500zł !.
Po wielu godzinach spędzonych w salonie i na infolinii, w końcu udało się dotrzeć do większej ilości szczegółów tej sytuacji. Jak się okazało, umowa podpisana w czerwcu 2016 została dopisana do istniejącego już konta klienta, na którym działał STARY NUMER, na którym nie zostały opłacone faktury za kwiecień i maj (głupie przeoczenie z mojej strony).

Teraz mamy następującą sytuację: Play zrywa ze mną umową zawartą w czerwcu 2016 ponieważ nie zostały zapłacone faktury za kwiecień i maj 2016

Z tego co udało mi się zrozumieć z bełkotu konsultantów, nota obciążeniowa powinna zostać wystawiona na STARY NUMER i wtedy byłaby odpowiednio niższa (ok. 200zł). Nie wiadomo jednak dlaczego została wystawiona na NUMER TYMCZASOWY, gdzie zgodnie z umową opłaty miały nie być naliczane aż do momentu przejścia NUMERU GŁÓWNEGO do ich sieci.

Weryfikując wszystkie faktury wystawione od stycznia 2016, widać wyraźnie, że opłaty były naliczane jedynie dla STAREGO NUMERU i trwało to do końca maja, nie ma żadnych opłat dla NUMERU TYMCZASOWEGO z nowej umowy. Tylko w październiku pojawia się wspomniana nota obciążeniowa.

Aktualnie sytuacja wygląda następująco:
W związku z tym, że nowa umowa została zerwana w październiku, NUMER GŁÓWNY został przeniesiony do nieistniejącej umowy, przez co obecnie nie działa. Jak pisałem na początku, mam go od 13 lat, do tego od 2 lat prowadzę firmę, z którą ten numer jest również związany.
Zostałem dodany przez Play do KRD oraz wydzwania do mnie firma windykacyjna Kaczmarski Inkasso, która dodatkowo kontaktuje się z moją rodziną (mam jeszcze 3 numery w Play, z których korzysta moja rodzina. Są one na całkowicie innym koncie klienta, niezwiązanym ze sprawą. Mają zablokowane zgody na kontakt od firm trzecich.)
Zgłosiłem całą sytuację w Play w dniu kiedy zorientowałem się co się dzieje czyli 29.12.2016 i póki co każą mi czekać na rozwiązanie sprawy, jednak windykacja nie daje mi spokoju.

Teraz po tym obszernym i, mam nadzieję, zrozumiałym opisie proszę o radę:
1) Na pewno będę starał się o zadośćuczynienie za zaistniałą sytuację, jednak nie mam pojęcia jak to ugryźć. Proszę o radę co napisać w takim piśmie i czego mogę się domagać.
2) W przypadku, gdy utracę NUMER GŁÓWNY, mam zamiar pozwać sieć o odszkodowanie. Tutaj również proszę mi doradzić, co powinno się znaleźć w takim pozwie, jakiego odszkodowania mogę się domagać i czy w ogóle jest sens taki pozew składać.
3) Play rozwiązał ze mną umowę z ich winy więc co w wypadku, gdyby sprawę udało się załatwić pozytywnie (anulowanie noty obciążeniowej i odzyskanie numeru)? Mogę zrezygnować z tej umowy nie ponosząc kosztów? Co z telefonem, który dostałem wraz z umową?

Z góry dziękuję za wszelkie rady i pomoc. W przypadku pytań, chętnie odpowiem na wszystkie.

Powrót