Play zerwanie umowy

• Autor wątku Autor wątku dorian81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dorian81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Cześć wszystkim.

Jestem wieloletnim klientem PLAY. Ponad rok temu zmieniłem abonament osobisty na firmowy. Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą. telefon jest mi pilnie potrzebny do pracy.
W grudniu zeszłego roku nabiłem sobie rachunek na znaczną kwotę, której nie jestem w stanie spłacić jednorazowo.

Od momentu powstania zadłużenia każdy miesięczny abonament płacę z nadwyżką w celu uregulowania zaległości. Niestety PLAY zaliczał każdy mój abonament do spłaty zadłużenia, a nie do opłaty abonamentu. Po dwóch miechach zablokowali mi telefon. Po kilku rozmowach i prośbach, aby zadłużenie rozłożyli mi na raty stwierdzili, że miałem w historii opóźnienia w płaceniu faktur i to dyskwalifikuje mnie do rozłożenia mojego zadłużenia na raty. Telefon będzie zablokowany, aż nie spłacę zadłużenia. Nie stać mnie tak po prostu. Nie uchylam się od spłaty, tylko prosiłem ich o inną formę spłaty. Nie zgodzili się.

Jak najlepiej rozwiązać umowę i zmienić operatora w abonamencie na firmę? Jakie kary poniosę za rozwiązanie umowy. Umowa była na 24 miesiące i do końca zostało 8 miesięcy. Do tego miałem dokupiony telefon po promocyjnej cenie przy wybranym abonamencie. Telefon zamiast 2,5tys kosztował 900zł.

Najbardziej przykro mi z tego powodu, że jako wieloletni klient, któremu potknęła się noga zostałem potraktowany jak zwykła dojna krowa na kasę.

Proszę o wszelkie sugestie. Telefon potrzebuję do pracy pilnie i muszę ten temat rozwiązać jak najszybciej.

Jeśli umowa była zawierana w jakiejś "promocji" (900 zamiast 2,5 tyś)to zalecam zapoznanie się z jej regulaminem, tam powinno być określone czy i w jakiej wysokości przysługuje operatorowi kara umowna za przedterminowe zerwanie umowy.
Nie jestem natomiast pewny czy będzie możliwe przeniesienie numeru (bo to rozumiem pod pojęciem zmiany operatora, co wydaje się być logiczne bo ma pan ciągłosć numeru telefonicznego w swej działalności) bez wcześniejszego całkowitego uregulowania zaległości.

Rozumiem pana rozczarowanie, ale prosze spojrzeć na to z drugiej strony - sam pan jest przedsiębiorcą wiec wie pan, ze zatory płatnicze/brak terminowego opłacania faktur są zmorą polskiego biznesu. Play zaliczał pana wpłaty "chronologicznie" - w pierwszej kolejności na poczet istniejącego zadłużenia, tak samo pan by postąpił gdyby jakiś kontrahent spóźnił sie panu z cyklicznymi płatnosciami.

Dziękuję za odpowiedź.

Tak rozumiem ich podejście. Niemniej jednak, ja nie uchylam się od spłacenia zadłużenia. Chce to spłacić, ale w ratach. PLAY natomiast wymusza na mnie spłatę całości blokując z jednej strony mi usługi telekomunikacyjnej zaś z drugiej nalicza miesięczny abonament za coś z czego nie mogę korzystać. Jeżeli tak dalej pójdzie to będę miał zablokowany telefon przez 8 miesiecy oraz naliczony abonament za kolejnych 8 miesięcy za coś z czego nie mogę korzystać.

Są tu prawa konsumenta?

Ja płacąc miesięczny abonament w temacie przelewu wpisuję "miesięczny abonament", a nie spłata zadłużenia. Dlaczego zatem PLAY moję pieniądze przekazuje na spłatę zadłużenia, a nie na abonament miesięczny jak w temacie przelewu?

W takiej sytuacji powstaje problem, bo fizycznie nie płacę faktur od 2-3 miesięcy, co nie jest z prawdą. Co miesiąc spłacam abonament i chciałbym mieć prawo korzystania z usług, za które płace co miesiąc.

A zadłużenie jeżeli gdzieś powstało niech nalicza odsetki itd... nie mam przeciwskazań, ale nie mogę się zgodzić z blokadą usług, za które miesięcznie płacę.

Dodam jeszcze, że zadłużenie nie powstało z powodu abonamentu, tylko z powodu usług dodatkowych. Przekroczyłem limit przysyłanych danych. Są to opłaty dodatkowe.

Czy wszędzie PLAY jest tu fair według klienta? Nie ma gdzie się zaczapić, że to z winy PLAY będzie rozwiązanie umowy? Nie zapewniają mi usług za które płacę?

Czyli leże. Nie mam wyjścia? Wsypany jestem w spiralę długu. Mogę zapomnieć, że mi odblokują telefon. Przez 8 miesięcy będę miał zablokowany telefon i zadlużenie będzie rosło wraz z abonamentem, bo nie jestem w stanie spłacić powstałego zadlużenia jednorazowo?

A kim jestem w tym ukladzie? PLAY dostarczyciel usług telekomunikacyjnych, a moja firma jako kto występuje w tej parze?

Pozdrawiam
DG

kc art. 22(1)
Za konsumenta uważa się osobę fizyczną dokonującą czynności prawnej niezwiązanej bezpośrednio z jej działalnością gospodarczą lub zawodową.

Ok teraz rozumiem loco1. Dzięki.
Jak to brak wiedzy na temat prawa stawia człowieka w pozycji nieuprzywilejowanej.

To teraz jest sytuacja firma vs firma. Jak do takiej sytuacji podchodzić?

DG

Kilka tysiecy złoty. Przez okres swiateczny telefon sluzyl mi za router wi-fi przez który łaczylem sie z serwerami produkcyjnymi w firmach europejskich. Połaczenie do chocby jednej bazy danych, która ma kilakdziesiat milionów wierszy danych powodowało naliczenie przesylu danych uslug internetowych. Zapewnione 2GB darmowe szybko sie wyczerpało. Mialem tego swiadomość, ze limit danych sie wykorzystał, lecz praca musiała isc dalej. Moglem oczywiscie dokupic pakiety danych za drobną kwote, lecz liczylem sie z tym, ze doplace do abonamentu 200-300zl. To bylo akceptowalne, lecz jak zobaczyłem rachunek na koniec miesiaca to az mi sie goraco zrobilo.

No i nie chca mi tego zadłuzenia rozłozyc na raty. Chcą abym splacil calosć i blokuja telefon. Nie stac mnie na taki jednorazowy wydatek ot tak po prostu. Prosilem o rozłozenie na raty. Odmowe mojej prosby argumentują tym, ze mialem opoznienia platnosci na poprzednich fakturach i to mnie dyskwalifikuje do rozlożenia zadłuzenia na raty.

Jest to moje jedyne zadluzenie, a opoznienia w oplacaniu faktur zalezne byly od dochodów, ktore uzyskiwalem. Był dochod, byl oplacony telefon natychmiastowo. Było opoznienie w dochodach to bylo opoznienie w platnosciach jak w zyciu.

Gdyby bylo mnie stać na uregulowanie to bym to zrobił.
Najbardziej mnie oburza to, ze traktują mnie jak zwykłą dojną krowę.

Jestem wieloletnim klientem PLAY'a, abonament, który miesiecznie płacę też nie jest podstawowy, tylko z górnej półki.

I tak dodam jeszcze jedno zdanie. Juz kończąc temat.
Przed chwilą miałem telefon z biura obsługi, że jeden z konsultantów popełnił błąd i jest jednak możliwość rozłożenia na raty.

Nie wiem, nie będę wnikal jaki błąd czy to po prostu chęć niestracenia klienta. Wydaje mi się, że PLAy zmienił zdanie. Co mnie w pełni satysfakcjonuje.

Dzięki za wszelkie sugestie. I chyba częściej będę tu zaglądać.

Pozdrawiam
DG

Witam kończy mi się w styczniu umowa z play niestety mam zadłużenie na 120 zl czy play możne mi odmówić wypowiedzenia umowy z tytułu zadłużenia ? Dzięki pozdrawiam

Czy mogę prosić o jakiś paragraf na co mógłbym się powołać bo już mnie straszą ze jak nie zapłacę do końca umowy to mi odrzuca mój wniosek o rozwiązanie. Gdy im mowie w salonie ze zapłacę ale dopiero w lutym bo wtedy otrzymam nadpłatę pensji to mówią mi żebym wtedy dopiero złożył i co się z tym wiąże kolejne abonamenty dochodzą.

Nie ma na to paragrafu. Wyślij odstąpienie poleconym ZPO.

Powrót