Pliki umieszczone bez mojej wiedzy-prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku Cindy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cindy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Kilka lat temu nagralam kilka piosenek ze znajomym na wlasny uzytek.Na plycie sa piosenki w jego wykonaniu,moim oraz spiewane wspolnie.Ja ze spiewania zrezygnowalam ale on caly czas gra.Obecnie ma 2 wokalistki.Problem polega na tym,ze reklamuje swoj zespol na swojej stronie internetowej ale w dziale multimedia sa pliki do sciagniecia i posluchania wylacznie z moim wokalem a nie jego nowymi wokalistkami.Nie umiem sie z tym pogodzic,ze reklamuje zespol moim kosztem.Nie wiem czy jesli plyta nie byla oryginalna tylko nagrana na wlasny uzytek to czy ma on do tego prawo.Nie wiem jak go przekonac.Nie mam na to raczej zadnych szans.Czy moge prosic osobe ktora stworzyla ta strone o usuniecie plikow z moim wokalem? Gdzie mam szukac pomocy?Dodam jeszcze,ze za nagranie calej plyty on zaplacil,ja wylacznie uzyczylam glosu.

EDIT: Proszę pisać po polsku, z ogonkami...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Cindy napisał:
Kilka lat temu nagrałam kilka piosenek ze znajomym na własny użytek.Na płycie są piosenki w jego wykonaniu,moim oraz śpiewane wspólnie.
Wykonując utwory uzyskałaś więc z mocy ustawy swoje prawa do wykonań artystycznych (prawa pokrewne). Jak wynikałoby z postu, prawa te posiadałaś samodzielnie do całości wykonań (lub fragmentów), gdzie śpiewałaś samodzielnie oraz wspólnie, do wykonań śpiewanych w duecie.

Prawa pokrewne, podobnie do praw autorskich, chronią wykonawcę w zakresie dóbr osobistych, jak również i praw do korzystania z dokonanych wykonań - więcej - Art.86. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (zwana dalej upaipp).

Tak więc, jeśli pomiędzy wami nie było jakichś konkretnych ustaleń odnośnie Twoich wykonań (przykładowo - przeniesienie praw do korzystania z Twoich wykonań na znajomego) - to masz do swoich wykonań pełne prawa. Oczywiście pamiętaj też, że znajomy był producentem nagrań (fonogramów), jak również można by go zapewne traktować jako kierownika waszego mini-zespołu, reprezentującego interesy, zarówno zespołu, jak również i twoje osobiście w stosunku do utrwalonych zespołowo wykonań - Art.91.upaipp. Wszystko zależy więc od waszych dawnych wzajemnych relacji, oraz od tego, kto w tej chwili może udowodnić jakieś konkretne postanowienia (coś na piśmie, świadkowie, etc.)
Nie wiem czy jeśli płyta nie była oryginalna tylko nagrana na własny użytek to czy ma on do tego prawo.
To nie ma znaczenia w świetle twoich praw do artystycznych wykonań.

Sumując, posiadając prawa do artystycznych wykonań masz prawo w świetle upaipp do (wybór mój) :
Przepis prawny:
Art. 86.
1. Artyście wykonawcy przysługuje, w granicach określonych przepisami ustawy, wyłączne prawo do:
1) ochrony dóbr osobistych, w szczególności w zakresie:
a) wskazywania go jako wykonawcy, z wyłączeniem przypadków, gdy pominięcie jest zwyczajowo przyjęte,
b) decydowania o sposobie oznaczenia wykonawcy, w tym zachowania anonimowości albo posłużenia się pseudonimem,
c) sprzeciwiania się jakimkolwiek wypaczeniom, przeinaczeniom i innym zmianom wykonania, które mogłyby naruszać jego dobre imię;

2) korzystania z artystycznego wykonania i rozporządzania prawami do niego na następujących polach eksploatacji:
a) w zakresie utrwalania i zwielokrotniania – wytwarzania określoną techniką egzemplarzy artystycznego wykonania, w tym zapisu magnetycznego oraz techniką cyfrową,
b) w zakresie obrotu egzemplarzami, na których artystyczne wykonanie utrwalono – wprowadzania do obrotu, użyczania lub najmu egzemplarzy,
c) w zakresie rozpowszechniania artystycznego wykonania w sposób inny niż określony w lit. b – nadawania, reemitowania oraz odtwarzania, chyba że są one dokonywane za pomocą wprowadzonego do obrotu egzemplarza, a także publicznego udostępniania utrwalenia artystycznego wykonania w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.

2. Artyście wykonawcy służy prawo do wynagrodzenia za korzystanie z artystycznego wykonania lub za rozporządzanie prawami do takiego wykonania określone w umowie albo przyznane w przepisach ustawy.

3. W przypadku nadawania, reemitowania lub odtwarzania artystycznego wykonania za pomocą wprowadzonego do obrotu egzemplarza, artyście wykonawcy przysługuje prawo do stosownego wynagrodzenia.
a więc, przykładowo:
  • oznaczania swoim nazwiskiem odtwarzanych wykonań
  • zezwalania na korzystanie (tu rozpowszechnianie w celach reklamowo - promocyjnych)
  • wynagrodzenia za korzystanie z twoich wykonań
Jeśli więc znajomy dokonuje rozpowszechniania w celach promocyjnych bez twojej zgody, powinnaś wysłać odpowiednie pismo z żądaniem zaprzestania takich działań oraz zażądać stosownego wynagrodzenia (lub odszkodowania) za wykorzystywanie twoich wykonań. Podstawą są Art.78, 79, 115, 116 upaipp. Pismo wysłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. Jeśli nie zostanie odebrane - powtórzyć. Jeśli nie będzie dalszej chęci do uregulowania sprawy przez znajomego - pozostanie sprawa w sądzie. Zasięgnij jednakże wcześniej porady prawnika, gdyż w takich sprawach istotne są zwykle wszystkie szczegóły.

Co do zablokowania dostępu do tych utworów - wysyła się takie powiadomienie do administracji strony, na której są rozpowszechniane, z żądaniem zablokowania dostępu do tych treści.

Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz.

Ale czy oni moga zablokowac dostep do plikow ot tak sobie jesli ich o tym poinformuje?Przeciez musialabym im to udowodnic ze sa moje.Nie wiem jak to w tym wypadku wyglada.?Pisze do nich jakas osoba,w tym wypadku ja i kaze im usunac pliki?A niestety osobiscie nie moge bo jestem za granica.Ostatecznie moge zadzwonic.

Ja zadnego odszkodowania nie chce i szkoda mi zdrowia na sady.Nie chce jedynie zeby reklamowal swoje wokalistki moim kosztem.Nie chce zeby piosenki z moim wokalem byly dostepne w necie.Powinien reklamowac swoj zespol w 100%

PS Nie pisze polskich liter bo mam angielska klawiature.Nie umiem tego zmienic.

Powrót