płyty winylowe kosztem firmy?

• Autor wątku Autor wątku asobiczewski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asobiczewski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Szanowni Państwo!

W najbliższych dniach zakładam działalność gospodarczą, jedną*z jej pobocznych działalności będzie prowadzene imprez muzycznych etc. Do wykonywania tego typu usług używam specjalistycznego sprzętu muzycznego i z jego wliczeniem w koszty nie będzie problemu (F-VAT), będę na bierząco kupował również płyty winylowe niezbędne do wykonywania tego rodzaju usług. No i właśnie właśnie:

Płyty zasadniczo będę kupował na terytorium UE, najczęściej od sprzedawców (osób fizycznych) które nie będą mogły wystawić na taką transakcję*umowy/faktury (za dużo czasu by to zajęło...). Transakcje odbywają się poprzez specjalistyczny serwis internetowy (Discogs - Database and Marketplace for Music on Vinyl, CD, Cassette, MP3 and More) gdzie każda sprzedaż zostaje zarejestrowana (coś jak aukcja internetowa z opcją "kup teraz") i wydaje mi się, że mógłbym odliczać od swojego dochodu tak zakupione płyty (wartość jednorazowej transakcji prawdopodobnie nigdy nie przekroczy 50 EUR)...

Czy ktoś z Was może mi doradzić czy takim działaniem nie ściągnę na siebie kłopotów (US)?

*) Pomijam kwestię VATu bo ten jak wiadomo będzie nie do odliczenia, bardziej chodzi mi o to czy transakcja zarejestrowana przez serwis internetowy może być traktowana jak umowa kupna płyty..
**) Pomijam kwestie wszelkich uwarunkowań licencyjnych zpav/zaiks

Pozdrawiam,
Arek

Dany zakup można udokumentować w sposób przewidziany przez § 13 pkt 5 rozporządzenia w sprawie prowadzenia podatkowej księgi przychodów i rozchodów. Zgodnie z tym przepisem, dokumentem księgowym może być tzw. inny dowód opłat oraz dokument zawierający dane, o których mowa w § 12 ust. 3 pkt 2 rozporządzenia – czyli zawierający: wiarygodne określenie wystawcy lub wskazanie stron (nazwę i adresy) uczestniczących w operacji gospodarczej, datę wystawienia dowodu oraz datę lub okres dokonania operacji gospodarczej, przedmiot operacji gospodarczej i jego wartość oraz ilościowe określenie, jeżeli przedmiot jest wymierny w jednostkach naturalnych, podpisy osób uprawnionych do prawidłowego udokumentowania operacji.

Powrót