po co faktura pracodawcy jak nie dał grosza

• Autor wątku Autor wątku trusica
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

trusica

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
mam problem ,pracuje na umowę zlecenie i podjełam studia 2stopnia magisterskie na własny rachunek,pracodawca zarządał odemnie faktury na firmę na kwotę opłaty 1 semestu( ok 3500zł),jest cwany i proszę mi powiedzieć co on z tego tytułu może uzyskać
czy może ubiegać się o jakikolwiek zwrot ,albo cokolwiek odliczyć choć by od podatku ,moim kosztem ?

Oczywiście, Pani pracodawca próbuje wpisać do kosztów uzyskania przychodu podatek, jaki zapłaciła Pani za studia (zapłaciła Pani kwotę brutto). Jest to oszustwo podatkowe.

Jeśli dostanie FV pomniejszy kwotę własnego podatku - należnego Urzędowi Skarbowemu. (w żołnierskim skrócie i bardzo obrazowo :) )

Pozdrawiam,
Tomasz

Ostatnia edycja:
dostałam fak pocztą i nie ma tak kwoty,podadku ,chyba jest przepis że może być czesne nieopodatkowane, czy w tej sytuacji da się to jakoś wciągnąć w koszty?

Faktura jest wystawiona na Panią czy na firmę?
Jeśli na Panią to można domagać sie od pracodawcy niezłych korzyści, np. urlop szkoleniowy, zwrot kosztów dojazdu na uczelnię...

Faktura bez kwoty podatku VAT jak najbardziej może być zaliczona do KUP pracodawcy.

Powrót