po co policji mój numer IMEI?

• Autor wątku Autor wątku nieadekwatny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nieadekwatny

witam,
dużo czasu spędzam ze znajomymi na osiedlu i ostatnimi czasy często podchodzi do nas policja. parę razy sprawdzali nam po nr IMEI czy mamy legalne telefony i jest wszystko ok, ale ostatnio pan policjant, który dopiero co sam niedawno sprawdzał nam telefony zapisał sobie mój i jednego kumpla IMEI w notesie niby w celu sprawdzenia. nigdy wcześniej nie spisywali tylko sprawdzali przy nas przez radio itp.
zastanawia mnie po co i czy policja jest w stanie po numerze IMEI dotrzeć do numerów telefonów, które logowały się z danego telefonu, bo kolega pożyczał niedawno aparat kumplowi, który ma sprawę za dilerkę i ten kumpel swoją kartę tam wkładał.

czyli mając tylko numer IMEI mogą sprawdzić jakie numery były używane w tym aparacie, a przez to są w stanie dotrzeć do konkretnych bilingów, sprawdzić co na jakie numery było wysyłane etc. i nawet w przypadku tych "na kartę"??? bo tak to rozumiem...

Sprawdzą w bazie na podstawie IMEI czy te aparaty nie były zgłoszone jako kradzione - nic poza tym moim zdaniem. Skoro są wasze to czego się boisz?

boi się o powiązania "narkotykami".
technika bardzo poszła do przodu.więc według mnie można co nie co sprawdzić.

azaz19 napisał:
boi się o powiązania "narkotykami".
technika bardzo poszła do przodu.więc według mnie można co nie co sprawdzić.

właśnie o to mi chodzi. sprawdzane czy nie kradzione były kilka razy już i ten policjant doskonale to wiedział, bo sam też raz sprawdzał. poza tym spisali numery tylko nas dwóch a siedzieliśmy akurat w pięciu.

Powrót