Po śmierci właściciela mieszkania jeden spadkobierca blokuje drzwi przed drugim spadk

• Autor wątku Autor wątku atool
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

atool

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam serdecznie. Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w zachowaniu się do okoliczności, w których znalazłem się. Bezpośrednio po pogrzebie mojego ostatniego rodzica pojechałem do ich mieszkania. Okazało się, że wcześniej moja siostra wymieniła zamki w drzwiach, abym nie dostał się do mieszkania rodziców. Jesteśmy rodzeństwem (brat i siostra). Rodzice nie zostawili testamentów. Mamy z sobą trudny kontakt. Kiedy zapytałem ją przez sms na jakiej podstawie prawnej uniemożliwia mi wejście do mieszkania to milczy. Co chce w ten sposób osiągnąć ? Jak zachować się prawnie w tej sytuacji ? Jakie podjąć kroki, aby nie szamotać się ?
Proszę szacownych forumowiczów o wsparcie radą.

Ostatnia edycja:
Złożyć do sądu rejonowego (sądów rejonowych jeżeli rodzice przed swoją śmiercią zamieszkiwali na obszarze różnych sądów rejonowych) wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po obojgu rodzicach (lub po każdym z rodziców z osobna jeżeli są to dwa różne sądy rejonowe) a po przeprowadzeniu sprawy spadkowej wystąpić pisemnie do siostry z powołaniem się na postanowienie spadkowe o umożliwienie współkorzystania i wydanie kluczy Jeżeli to nie przyniesie efektu to wnieść do sądu przeciwko siostrze o umożliwienie współkorzystania ze współwłasności przez zobowiązanie jej do wydania(udziału w) nieruchomości (np. kluczy do drzwi) oraz zaniechanie dalszych naruszeń.

Piękne dziękuję szanowny ekspercie. Co mogę zrobić, czy mam jakieś prawa zanim udam się do sądu, czy notariusza. Pisząc szczerze ten fakt uraził mnie na tyle, że powiedziałem mojej siostrze , że mogę z nią negocjować tylko przy otwartych drzwiach do mieszkania tak jak było to przed śmiercią ojca. Uniemożliwienie mi wejścia do mieszkania, czy to jest z jej strony działanie bezprawne , czy złośliwe, czy celowe. Jesteśmy aktualnie na równych prawach. Dla mnie obrała złą linie działania. Czy ja mogę bez konsekwencji postąpić tak samo, czyli wezwać ślusarza w asyście policji- oczywiście jest to dla mnie chore, ale z drugiej strony nie wiem w jakim stanie sanitarno -technicznym jest mieszkanie, czy jest ubezpieczone, czy wszystko jest wyłączone, czy nic nie cieknie. Uprzejmie proszę jeszcze o opinie.

atool napisał:
Co mogę zrobić, czy mam jakieś prawa zanim udam się do sądu, czy notariusza
Przed ustaleniem Pana praw do tej nieruchomości moim zdaniem nie może Pan zbyt wiele zrobić. Formalnie nie posiada Pan dokumentu świadczącego, że jest Pan właścicielem udziału w nieruchomości.

Rozumiem że to sprawa trudna, czy wręcz patowa, ale nie rozumiem jakim tytułem moja siostra może korzystać z mieszkania - bo pierwsza wymieniła zamki do mieszkania ?

Serdecznie dziękuję za kontakt ale może jakaś sugestia w znaczeniu cyt. "Pan zbyt wiele zrobić". Zabrzmiało jakbym jednak coś mógł zrobić ;) ?

atool napisał:
Serdecznie dziękuję za kontakt ale może jakaś sugestia w znaczeniu cyt. "Pan zbyt wiele zrobić". Zabrzmiało jakbym jednak coś mógł zrobić ;) ?
Rozmawiać z siostrą o polubownym rozwiązaniu sporu.

Niestety rozmowy , nic nie dały. Jeszcze raz dziękuję za pomoc życząc szczęśliwych Świąt Wielkanocnych w gronie najbliższych.

Po uprawomocnieniu sie postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku po rodzicach wysłać do siostry list polecony z wezwaniem do udostepnięnia mieszkania i wydania kluczy . Pouczyc siostre w liście ,że w razie niedopuszczenia Cię do współposiadania mieszkania będziesz żądać od siostry wynagrodzenia za bezprawne korzystanie z twojego udziału.Żądanie takie możesz wnieśc przed działem spadku lub ostatecznie podczas sądowego działu spadku.

Bardzo dziękuję za cenną poradę, jednak chciałbym zadać kilka pytań odnośnie mojej sytuacji. Właściwie, dlaczego nie jestem w stanie podejmować decyzji dotyczących mieszkania, skoro jestem formalnie współwłaścicielem? Zanim podejmę kroki prawne, jak pójście do notariusza czy sądu, chciałbym dokładnie poznać obecny stan techniczny mieszkania oraz ustalić, czy zostały z niego usunięte jakiekolwiek wartościowe przedmioty, włączając te z piwnicy. W końcu, miesiąc temu miałem dostęp do mieszkania rodziców. Co więcej, co powinienem zrobić w kwestii opłacania czynszu, skoro aktualnie nie mam dostępu do mieszkania? Proszę uprzejmie o ocenę moich obaw.

Ostatnia edycja:
W moim powyższym tekście , źle napisałem , głównie chodziło mi w odpowiedzi do szanownego experta "ABY" właściwie dlaczego nie mogę wysłać listu do siostry przed stwierdzeniem nabycia spadku ?

Możesz taki list wysłać przed stwierdzeniem nabycia spadku. Być może informacje dotyczące twoich żądań wynagrodzenia za niedopuszczenie cię korzystania z mieszkania zmienią jej podejscie do sprawy. Poinformuj ją ze masz zamiar założyć w sądzie sprawę o dział spadku i będziesz żadac od niej spłaty twojego udziału w mieszkaniu.

Pięknie dziękuję za pomoc w zrozumieniu mojego położenia i pozdrawiam.

Powrót