Pobicie - kara, odpowiadanie z wolnej stopy

• Autor wątku Autor wątku nancy1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nancy1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Trójka mężczyzn pobiła znajomego, bo nie chciał ich ugościć mój maz brał udział w tej historii jako jedyny nie był nigdy karany oprócz dozoru kuratora, za co innego. jest jedynym żywicielem rodziny, ma pozytywna opinie kuratora, dobrym ojcem był tam najmłodszy najbardziej pijany i jako jedyny z nich nie był karany co moze mu grozic czy sa szanse żenby odpowiadał z wolnej stopy, czy może dostac wyrok w zawieszeniu? to dobry człowiek mąz ojciec jak wypije zmienia sie w idiotę prosze o pomoc, nasz syn ma 3 lata jest duzo bardziej zwiazany z tata a co najlepsze paradoks ja studiuje resocjalizacje na 5 roku i mam pustke w głowie czy sa szanse na zawieszenie kary od czego to zależy kiedy się prosi o kaucje , znaczy w którym momencie, czy powiadomia mnie o sprawie bede wdzieczna za duzo informacji POMOCY czy jes szansa na zawiasy

RE: Błagam pomóżcie !!!!!!!

1) co to znaczy "nie chciał ich ugościć"...? oni byli jego gośćmi...?

2) jaki był efekt tego pobicia? - siniak pod okiem czy np. połamane ręce, noga i wstąs mózgu - facet do chwili obecnej leży na OIOM'ie...?

3) po pobiciu sami się "ugościli" ...?

4) kiedy był zatrzymany? czy prokurator "pcha" go na TA?

5) jaki wogóle zarzut dostał - z jakiego artykułu (kwalifikacja) ?

RE: Prosze o pomoc

Skoro miał dozór kuratora tzn że mąż raczej był wcześniej karany. Poza tym zarzuca mu się przestępstwo rozboju, a to jest dość poważne przestępstwo. Na razie trzeba czekać i zobaczyć jak sprawa się rozwinie- czy zostanie zastosowany areszt (bo mozliwe, że wyjdzie i będzie odp z wolnej stopy) i jakie zarzuty rzeczywiście postawi prokurator. No a potem dopiero zastanowić się nad zmianą środka zapobiegawczego...

nancy1234 - podejrzewam, że trudno mężowi będzie uciec od odpowiedzialności za udział w tym napadzie...

Za rozbój grozi odpowiedzialność karna w postaci pobawienia wolności od lat dwóch do dwunastu. Czyli możliwe jest niby warunkowe zawieszenie kary, ale nie liczyłbym na to, zwłaszcza skoro działał pod wpływem alkoholu.

1) pokrzywdzony był z nimi był wczesniej w jakims barze ale nie pil mój mąz go wczesniej nie znał tamci tak, no i potem poszli do niego do domu, mój mąz przyznaje sie tylko do pobicia rzadnej ze skradzionych rzeczy nie miał w rece a co najdzowniejsze tamci dwaj wyszli z tymi rzeczami do bankomatu, zeby cos wybrac jego zostawili na mieszkaniu , w najgorszym wypadku pomyslalam że moze po to zeby go pilnował tego poskodowanego ale ponoc nie bo w miedzy czasie pokrzywdzony wyszedł wezwac policje mój maz tam został on zeznał że przysnał obudzil sie i wyszedł , tamci niby grypsujacy i wogóle a zeznali ze milei po niego wrócic , no i prokurator twierdzi że rozbój wogole nie wiem czy ta pani mnie podpuszcza bo mówi że to nie ma szans
2) obrażenia nieznaczne facet wogóle nie był w szpitalu z tego co wiem nos złamany
3) po pobiciu no w 1 napisałam nie znam wiecej szczególów, najgorsze ze pokrzywdzony znał tamtych no i może sie ich bać mój maz tez sie boi tak twierdzi prokurator ze moze ich kryje
4) zatrzymany nie z nimi pod tym bankomatem tylko póznneij w drodze do domu jak szedł z tego mieszkania i facet juz jechał w kabarynie i go wskazał
5)280 p 1 z tego co sie orientuje, znaczy tak adwokat moze dlatego że był wynajety tylko do sprawy o areszt to przed sprawa rozmawial z prokurator i kazał mu sie przyznac do wszystkiego wtedy kaucja, ale on sie nie oprzyznał no i adwokat po wyroku mówi ze moze lepiej bo bedzie na głównej sprawie lepiej zmiana moze sie uda na pobicie , ale prokurator tierdzi że boi sie i broni tamtych, nie wiem , tamci byli juz karani jeden 3 czy 4 raz za przestepstwo o podobnej specyfice, a mój mąz nigdy praca czeka, mamy przewlekle chorego synka, najgorsze ze jakbym zyła w takim swiecie to co innego , a my bylismy normalna rodzina , praca , wycieeczki , ja kończe reso na UJ w maju obrona , a tu wogóle dla mnie koniec swiata dzieki wogole za pomoc

W budynku cieszącym się w Stalowej Woli złą sławą, zwanym "pershingiem”, doszło w niedzielę rano do krwawego rozboju. Do czterdziestopięcioletniego Huberta D., mieszkającego na drugim piętrze, zaszła trójka jego znajomych. Byli nietrzeźwi.

Jak tłumaczyli - chcieli go odwiedzić. Mężczyzna nie chciał ich wpuścić, a wtedy rozegrał się dramat. Nieproszeni goście siłą wtargnęli do mieszkania i dotkliwie pobili kolegę po twarzy. Złamali mu nos, podbili oczy, skopali. Zanim wyszli, zabrali ofierze dowód osobisty, kartę bankomatową z PIN-em i telefon komórkowy.

nancy1234 napisał:
1) .... mój mąz przyznaje sie tylko do pobicia
współnie i w porozumieniu dokonali rozboju - art. 280 &1 KK -to że mąż nie przyznaje się do kradzieży po pobiciu jest mało istotne...

nancy1234 napisał:
1) obrażenia nieznaczne facet wogóle nie był w szpitalu z tego co wiem nos złamany
taaa- no jak dla ciebie złamanie komuś nosa ,podbicie oczu, skopanie itp to są nieznaczne obrażenia... to ...... szkoda komentować... ciekawe czy jakby ciebie tak potraktował lub wasze dziecko to też byś twierdziła ,że są to nieznaczne obrażenia...

nancy1234 napisał:
1)... mamy przewlekle chorego synka
no nie jest to okoliczność łagodząca...- zamiast pić i chodzić na rozboje z kryminalistami mógł z nim siedzieć w domu i się opiekować...

nie wiem czy to dobre miejsce na poruszenie tego tematu ale proszę mi powiedzieć co w takim razie jest okolicznością łagodzącą? nie chodzi mi o konkretnie tą sprawę ale ogólnie co moze spowodowac by ktoś mógł dostać łagodniejszy wyrok lub by mozna było go skrócić?

Garść przykładowych (nie wszystkich) przepisów kodeksu karnego na gruncie których oceniać można tzw. okoliczności łagodzące i obciążające:

"Art. 53.
§ 1. Sąd wymierza karę według swojego uznania, w granicach przewidzianych
przez ustawę, bacząc, by jej dolegliwość nie przekraczała stopnia winy,
uwzględniając stopień społecznej szkodliwości czynu oraz biorąc pod uwagę
cele zapobiegawcze i wychowawcze, które ma osiągnąć w stosunku do skazanego,
a także potrzeby w zakresie kształtowania świadomości prawnej społeczeństwa.

§ 2. Wymierzając karę, sąd uwzględnia w szczególności motywację i sposób zachowania się sprawcy, popełnienie przestępstwa wspólnie z nieletnim, rodzaj i
stopień naruszenia ciążących na sprawcy obowiązków, rodzaj i rozmiar ujemnych
następstw przestępstwa, właściwości i warunki osobiste sprawcy, sposób
życia przed popełnieniem przestępstwa i zachowanie się po jego popełnieniu, a
zwłaszcza staranie o naprawienie szkody lub zadośćuczynienie w innej formie
społecznemu poczuciu sprawiedliwości, a także zachowanie się pokrzywdzonego.

§ 3. Wymierzając karę sąd bierze także pod uwagę pozytywne wyniki przeprowadzonej
mediacji pomiędzy pokrzywdzonym a sprawcą albo ugodę pomiędzy nimi osiągniętą w postępowaniu przed sądem lub prokuratorem".

"Art. 115 (...)
§ 2. Przy ocenie stopnia społecznej szkodliwości czynu sąd bierze pod uwagę rodzaj
i charakter naruszonego dobra, rozmiary wyrządzonej lub grożącej szkody,
sposób i okoliczności popełnienia czynu, wagę naruszonych przez sprawcę
obowiązków, jak również postać zamiaru, motywację sprawcy, rodzaj naruszonych
reguł ostrożności i stopień ich naruszenia".

"Art. 60.
§ 1. Sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary w wypadkach przewidzianych w ustawie oraz w stosunku do młodocianego, jeżeli przemawiają za
tym względy określone w art. 54 § 1.
§ 2. Sąd może również zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary w szczególnie
uzasadnionych wypadkach, kiedy nawet najniższa kara przewidziana za przestępstwo
byłaby niewspółmiernie surowa, w szczególności:
1) jeżeli pokrzywdzony pojednał się ze sprawcą, szkoda została naprawiona
albo pokrzywdzony i sprawca uzgodnili sposób naprawienia szkody,
2) ze względu na postawę sprawcy, zwłaszcza gdy czynił starania o naprawienie
szkody lub o jej zapobieżenie,
3) jeżeli sprawca przestępstwa nieumyślnego lub jego najbliższy poniósł
poważny uszczerbek w związku z popełnionym przestępstwem (...)".

no a fakt ze np oskarżony znalazł pracę zerwał stosunki z światem przestępczym ma rodzinęmałe dzieci mozę być okolicznością łagodzącą?

"Art. 53. § 2. (...) i zachowanie się po jego popełnieniu (...)".

Może być ale nie przeceniałbym jego wagi.

a jeżeli chłopak nigdy nie był karany... nie miał kuratora.. itd... miał prace...chodził do szkoły...i w dodatku ma dziecko w drodze...to tez jest taka okolicznosc

Jest. Ale podobnie jak wyżej, nie przeceniałbym wagi tych okoliczności.
Bo jeżeli ktoś popełnił np. drastyczne przestępstwo to takie okoliczności, które wymieniasz raczej nie przeważą istotnych okoliczności obciążających.

to przestępstwo...nie wiem jak w świetle prawa ale w moich.. oczach to przestępstwo nie jest najdrastyczniejsze.... chodzi tu o art280 k.k 1 Czyli rozbój... czy w związku z tym sad może wziąc pod uwage.. również to ze chłopak jest w młodym wieku (20 lat) i jest jedynym żywicielem... przyszłej rodziny...i w/w czyli że nigdy nie był karany..miał legalną pracę..uczył się...itd. to by był... jego pierwszy wyrok.... a pozatym nie ma znaczacych dowodów... orzekajacych jego winę.. oprócz tego że został rozpoznany......to innych nie ma

a tak z ciekawości zapytam dlaczego za przestęspstwa typu gwałt znęcanie nad rodziną itp padają wyroki 3 lata, 5 lat i to często w zaiweszaniu a za PG 5lat 6 lat albo i wiecej oczywiście bez zawieszenia, dlaczego takie rzeczy mają miejsce?

Ostatnia edycja:

Powody mogą być różne i nie ma tu - wbrew temu co sugerujesz - jednej sztampy. W każdej kategorii przestępstw bywają zarówno wyroki stosunkowo surowe jak i względnie łagodne.

Przyczyną surowych, o które pytasz, może być np. to, że przestępstwa gospodarcze (bo to masz chyba na myśli), za które zapadają kary bezwzględne, często są dokonywane z premedytacją (według zaplanowanego wcześniej sposobu działania), w długim okresie czasu, z wysokimi szkodami i na sporą skalę, nierzadko w sposób zorganizowany - czyli, ogólnie mówiąc, przy znacznym stopniu winy i szkodliwości społecznej. Przy czym, jak już pisałem, pewnie znalazłoby się także sprawy gospodarcze kończące się niekoniecznie tak surowymi karami jakie wymieniasz (każdą sprawę oceniać należy indywidualnie).

A co do gwałtów i znęcania się to sytuacja jest podobna. Bywają wypadki surowo karane, jak i łagodniej karane.

a dlaczego w polskim prawie nie stosuje się dla przestęspów gospodarczych kar np odpracowania tego co np zostało wyłudone lub ukradzione przecież umieszczanie kogoś takiego w zk gdzie pozostaje na utrzymaniu podatników tudzież często również i osób poszkodowanych które płacą podatki. czy to jest sprawiedliwe?

taka osoba nie zostaje skazana tylko na więzienie ale też będzie musiła spłacić to co ukradła...musi być tutaj jakaś surowsza kara- w przeciwnym razie taka osoba kradła by stale i np zosatwiła sobie fundusz na wypadek gdy ją złapią- a z tych przestępstw gdzie nie złapią byłaby zarobiona...równie dobrze każdemu pospolitemu złdziejowi np kieszonkowcowi też możnaby kazać tylko naprawić szkodę i go puścić ale to z pewnością nie powstrzymałoby go przed kolejnymi kradzieżami...

Ostatnia edycja:

Oj posiedzi facet posiedzi

Powrót