pobicie opiekunki babki na własej posesji

• Autor wątku Autor wątku krzychu8702@gmail.co
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzychu8702@gmail.co

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
witam

jak w tytule, moja matka miała sprzeczkę z opiekunką babki (teściowej). opiekunką jest jej córka i zaczeło się od tego że opiekunka uderzyła moją matkę trzepakiem a ona nie zastanawiając si jej oddała:mad: opiekunka zgłosiła sprawę na policję, zrobiła obdukcje i założyła sprawę cywilną czy coś takiego. co mojej matce za to grozi??? zrobiła to na mojej posesji i ja trzymam z matką. babka ma w akcie notarialnym zapisane tylko dożywotnio przejście przez podwórko i 3 pomieszczenia. czy możliwe jest żeby została ukarana za to chociaż zrobiła to na własnej posesji???????? proszę o odpowiedzi

To gdzie to zrobiła nie ma nic do rzeczy ... chyba że była wypraszana lub nie została zaproszona i naruszyła mir domowy. Upewnij się czy założyła sprawę cywilną czy oskarżyła matkę o naruszenie nietykalności cielesnej - Art. 217. § 1 KK ... przy cywilnej sprawie będzie chodziło o odszkodowanie za np. leczenie, w karnej oprócz odszkodowania może dostać karę grzywny, ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Tutaj jest ważne, że matka została sprowokowana - uderzona. Na podstawie Art. 217. § 2. KK sąd może odstąpić od wymierzenia kary.

krzychu8702@gmail.co napisał:
czy możliwe jest żeby została ukarana za to chociaż zrobiła to na własnej posesji?
Pomyśl ... gdyby to pytanie miało sens, to do np. zabójstw dochodziłoby tylko na terenie sprawców, skoro popełnienie przestępstwa na własnej posesji nie wiązałoby się z konsekwencjami.

Pozdrawiam :cool:

Ostatnia edycja:
nie wiem dokładnie co to za sprawa ale ma ją rozstrzygnąć prokurator z tego co policjant mówił. to były obrażenia poniżej 7 dni i nawet siniaka nie miała to myślę że ni:tuptup:e będzie tak źle

Powrót