Pobicie policjanta...i co dalej?

• Autor wątku Autor wątku amientus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amientus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich
Chciałam prosić o informacje i pomoc w takiej sprawie: mój kolega w wyniku bójki uderzył policjanta na służbie:/ przesiedział około 24 godzin i wypuścili go do domu,ale kazali stawić się na rozprawie za kilka dni.Chciałabym się dowiedzieć jaka kara mu grozi?Chcę dodać,że ma wyrok w zawieszeniu.
Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam

nie znamy akt sprawy więc nie znamy dokładnej kwalifikacji prawnej czynu -tj. czy był to "tylko" art. 222 &1 KK czy może jeszcze zbieg z innymi (lub inne oddzielnie) np. z art. 226 & 1 KK ? może 223&1 KK (skoro była bójka)

ps. za co te zawiasy?

zawiasy są za spuszczenie wody z prywatnego stawu,oraz za obrazę sądu(bo nie stawił się na żadną rozprawę).
A co do sprawy,to wydaje mi się,że będzie tu chodziło o art. 223 KK bo właśnie postawiono mu zarzut czynnej napaści na funkcjonariusza podczas pełnienia służby.
Czyli on na pewno zostanie zamknięty w więzieniu?czy może jakaś grzywna i dodatkowe zawiasy?

po wizycie u prokuratora zostały zmienione zarzutu z artkułu 222 na 224 par.2. Jest w nim napisane,że jest kara pozbawiena wolności do trzech lat.Czyli on na pewno pójdzie do więzienia??Poki co mają nakazany dozór policji.

czyli prokurator zmieniuł zarzut na wyżej (czyt. dotkliwiej) punktowany dla podejrzanego... nie wrózy to dobrze - chociaż oczywiście niekoniecznie wyrok musi by karą bezwzględnego pozbawienia wolności...

Powrót