Pobicie Złamany II Palec Prawej Reki i Nos ile odszkodowania ?

• Autor wątku Autor wątku kodzus1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kodzus1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam mam pytanie.
Otóż to było tak znajomy mi sprawca otworzył drzwi samochodu od mojej strony i bez powodu zaczął okładać mnie pięściami... Po wszystkim przyjechała policja i pogotowie po krótkiej rozmowie z sanitariuszami zostałem zawieziony na szpital gdzie stwierdzono złamanie 1/3 bliższej kości nosa i złamanie palca II prawej reki (wskazujący). Obdukcje mam... obrażenia ciała powyżej 7 dni sprawę skierowałem na policje.
Ale tu nasuwa się moje pytanie ile mogę żądać odszkodowania od sprawcy w sądzie cywilnym bo nie chce napisać we wniosku za dużo ani za mało. i ile może ciągnąć się taka sprawa świadków mam 3 na swoją korzyść ???

Ostatnia edycja:
najpierw zakończ sprawę karną. Sąd cywilny jest związany wyrokiem sądu karnego. Ile sprawa się pociągnie tego nikt ci nie powie ale wobec tego że wina będzie oczywista to źle nie powinno być. Zasadą jest że w pozwie pisze się więcej niż się chce. I dobrze jest też kontynuować leczenie w trakcie trwania sprawy i zachować całą dokumentację/faktury za leki/rachunki za wizyty prywatne itd.

A nie moga odbywać się dwie sprawy jedna cywilna druga karna zależy mi troszke na czasie wszystkie papiery z leczenia mam tak samo jak z pobytu w szpitalu to ile mniej więcej mam wypisać odszkodowania w pozwie żebym trochę dobrze na tym wyszedł?? Bo na to odpowiedzi nie uzyskałem

Można rządać przeprowadzenia postępowania cywilnego w toku procesu karnego (powództwo adhezyjne) jednak, ze względu na przewlekłość postępowania, sąd karny może twój wniosek odrzucić.
Co do wysokości trudno zawsze wycenić twoje "straty". Gdyby o mnie chodziło wpisałbym koło 50 tys.
Doradzam również znalezienie adwokata lub jeśli cię nie stać to postaraj sie o adwokata z urzędu. Profesjonalny pełnomocnik zawsze pomoże a jego koszty pokryje strona, która przegra a więc twój oprawca.

Ostatnia edycja:
A mam ostatnie pytanie czy mogę w tej sprawie złożyć wniosek o zwolnienie z kosztów sądowych bo nie będę miał za co założyć sprawy bo nie mam żadnego dochodu

dobra juz wszystko wiem dziekuje za pomoc :D

Powrót