Pobieraczek.pl - wyłudzanie pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku amadheus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amadheus

Użytkownik
Odpowiedzi
93
Witam,
Jakiś czas temu zarejestrowałem się na stronie Pobieraczek.pl, kliknąłem że zgadzam się z regulaminem i wszedłem na stronę.
I tu zaczęły się problemy:
Szukałem czegoś w google, wyskoczyła ta strona, ale żeby cokolwiek zobaczyć, trzeba było się zarejestrować. Napisane było, że jakiś tam okres próbny za darmo, ja jednak nic nie chciałem pobierać, tylko zobaczyć zawartość strony. Zarejestrowałem się, podałem dane, obejrzałem i zapomniałem o sprawie.

Dziś dostałem maila o treści:
Ze względu na nie wywiązanie się przez Pana do dzisiaj z zawartej z nami umowy z dnia 16.05.2010 będziemy zmuszeni wystąpić przeciwko Panu na drogę sądową w celu wyegzekwowania przysługujących nam wymagalnych należności. Na podstawie ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. Nr 144 poz. 1204) doszło do zawarcia wiążącej obie strony umowy.

Pozew przeciwko Panu zostanie skierowany do właściwego miejscowo sądu przez współpracującą z nami kancelarię prawną na podany przez Pana podczas zawierania umowy adres:

i tak dalej i tak dalej.

Dalej mam napisane, że wybrałem jakiś pakiet i wisze im za niego 100 zł.

Przejrzałem Pobieraczka, pakiet taki istnieje, jest to najdroższy z możliwych pakietów (50 gb pobierania) i na pewno nic takiego nie kupowałem. Po prostu zgodziłem się na regulamin, bez czytania co w nim stoi.

A w regulaminie stoi:
Użytkownik, korzystający z Bezpłatnego Testowania zobowiązuje się do wypowiedzenia zawartej umowy przed upływem terminu wskazanego w ust. 11, bądź do opłacenia Usługi Usenet w zamówionym pakiecie cenowym. Niewykonanie lub nienależyte wykonanie zobowiązania niepieniężnego wskazanego w zdaniu 1 prowadzi do nieuzasadnionego obciążenia przez użytkownika Zasobów Angażowanych i podlega karze umownej zgodnie z postanowieniami § 6 ust. 3 oraz 4.

Wiem, że nieznajomość prawa szkodzi, ale czy takie działanie nie jest bezprawne? Nigdzie w sposób otwarty nie byłem informowany o tym, że cokolwiek będę musiał płacić, a tu wybrano mi pakiet, naliczono karę i straszą windykacją.

Mogą tak? :/
Pozdrawiam

Powrót