Pobieranie danych ze stron internetowych i ich wykorzystywanie.

• Autor wątku Autor wątku pumanitro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pumanitro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

Czy jeśli pobiorę dane z ogólnodostępnej strony internetowej i wykorzystam je to czy jest to legalne ?

Np. Jeżeli pobiorę w sposób zautomatyzowany (taki który symulował by wejście przeze mnie na stronę internetową i spisanie danych) dane ze strony OLX.pl odnośnie ogłoszeń o pracach w IT związanych ze Szczecinem i potem pobiorę podobne dane z podobnego serwisu. Po czym wykorzystam je aby stworzyć stronę internetową, która będzie wyświetlała ogłoszenia z 2 serwisów w jednym miejscu to czy będzie to legalne ?

Albo jeśli pobiorę jakieś dane giełdowe ze strony następnie stworzę swoją stronę, która będzie te same dane reprezentować w postaci odpowiednich wykresów ?

Należy wziąć pod uwagę co najmniej dwa aspekty:
` - rozpowszechnianie cudzych utworów, np. zdjęć z ogłoszeń - Prawo autorskie,
" - korzystanie z baz danych - Ustawa o ochronie baz danych.

Obydwa zagadnienia były już wielokrotnie na FP omawiane.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź, zapoznam się z zagadnieniami :)

No i pewnie zgoda autorów tych ogłoszeń by się przydała.

Poczytałem trochę o ustawie odnośnie baz danych i ciężko mi stwierdzić czy z publicznie udostępnionych informacji mogę korzystać czy nie. Patrzę tutaj trochę pod kątem informatyka, bo serwisy wyciągają informacje z baz danych i umieszczają je na stronach internetowych i to nie jest bezpośredni dostęp do bazy danych jeśli czytamy je ze stron. Nie możesz mieć wszystkiego co się w niej znajduje tylko to co Ci "pokażą" na stronie. Chyba potrzeba do tego experta.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Powrót