Pobieranie danych ze strony www

• Autor wątku Autor wątku mmmmmmmm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mmmmmmmm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Jedna ze stron umożliwia tłumaczenie słow pomiędzy różnymi językami. Część serwisu jest darmowa, a część płatna. Jedynego regulaminu jakiego się doszukałam jest regulamin dotyczący części płatnej serwisu - mówi o tym, ze nie można kopiować i udostepniać do jakichkolwiek celów. Ja potrzebuję zdobyć znaczenie angielskie dla ok. 100 tys. wyrazów polskich. Napisałam program, który pyta tą stronę www o tłumaczenie danego wyrazu i zapisuje je (z części darmowej serwisu). W ten sposób mogę uruchomić program dla wszystkich wyrazów w języku polskim i zdobyć ich tłumaczenia. Moje pytanie: czy jest to zgodne z prawem? Nie chce nic nabroić :P

Dlatego coraz szerzej stosuje się zabezpieczenie CAPTCHA. Twój program wysyłając zapytania o nowe słowka, może przeciążyć stronę z tłumaczeniami (jest to wtedy atak DoS).

Hmm, ale ja będę uruchamiać ten program po kolei dla każdego ze slow nie równolegle. Połączy -pobierze tłumaczenie - rozłączy, połączy -pobierze-rozłączy itd. To tez jest atak dOS?

Ostatnia edycja:
Atak DoS polega na przeciążeniu. Jeżeli taki program spowoduje brak dostępu do strony www. Podlega to wtedy pod Kodeks Karny.

Przepis prawny:
Art. 268a.
§ 1. Kto, nie będąc do tego uprawnionym, niszczy, uszkadza, usuwa, zmienia lub utrudnia dostęp do danych informatycznych albo w istotnym stopniu zakłóca lub uniemożliwia automatyczne przetwarzanie, gromadzenie lub przekazywanie takich danych, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 2. Kto, dopuszczając się czynu określonego w § 1, wyrządza znaczną szkodę majątkową, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 3. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

A jeśli chodzi o drugą stronę medalu, czyli kopiowanie danych w tym wypadku???

Myślę, że w ten sposób możesz kopiować dane, ponieważ nie łamiesz żadnych zabezpieczeń, nie kopiujesz żadnego utworu, to będą tylko pojedyncze wyrazy. Dane te nie zawierają danych osobowych. To raczej kopiowanie jest dozwolone.

DoS - Denial of Service

"Atak typu DoS - Denial of Service jest jednym ze skuteczniejszych sposobów unieruchomienia serwera sieciowego. Głównym celem takiego ataku jest częściowe zablokowanie dostępu do wybranych usług np. www czy e-mail lub całkowite unieruchomienie serwera. W skrajnych przypadkach dochodzi nawet do zupełnego zawieszenia pracy systemu - co wymaga podniesienia takiego systemu poprzez fizyczną interwencję administratora czyli RESET.
Atak ten polega na wysyłaniu w krótkim czasie bardzo dużej ilości zapytań do serwera sieciowego. Serwer na każde zapytanie stara się odpowiedzieć, haker natomiast nie czekając na odpowiedz ze strony serwera ciągle wysyła kolejne zapytania. Doprowadza to do sytuacji, w której serwer jest wręcz "zalany" zapytaniami i nie nadąża z odpowiedziami. Wzrasta obciążenie systemu i w kiedy ilość zapytań przekroczy możliwości obliczeniowe serwera, następuje jego blokada. "

Ja natomiast przed zadaniem kolejnego zapytania czekam na odpowiedz serwera na poprzednie.

Powrót