Pobieranie filmu a nagranie go z telewizji, jakie różnice ?

• Autor wątku Autor wątku szymon1051
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
S

szymon1051

Użytkownik
Odpowiedzi
270
Czym się różni pobieranie danego filmu od nagrania go z telewizji ? Z prawnego punktu widzenia chyba niczym, ale z moralnym jest dziwnie. Cały czas wszyscy nam mówią że pobieranie jest nielegalne i że to jest kradzież. A przy nagrywaniu z telewizji nikt nie powie Ci że to nielegalne, ale jak by nie patrzeć płacisz tylko za możliwość oglądania danego kanału a nie zapisywanie jego zawartości.

Filmy nagrywane z TV są kodowane. Dzięki temu nie możesz ich przenosić i udostępniać dalej (np. na dysku zewnętrznym).

szymon1051 napisał:
Cały czas wszyscy nam mówią że pobieranie jest nielegalne i że to jest kradzież.
Nie wiem, jacy wszyscy tak mówią.
Na naszym forum nikt tak nie mówi. A przynajmniej nikt, kto ma choć nikłą wiedzę na temat prawa autorskiego, bo, na przykład, przeczytał przyklejone w tym dziale tematy.

Filmy nagrywane z TV są kodowane. Dzięki temu nie możesz ich przenosić i udostępniać dalej (np. na dysku zewnętrznym).
Miałem do czynienia z kartą telewizyjną w komputerze i tam nie było takich problemów.

Ripper napisał:
Nie wiem, jacy wszyscy tak mówią.
Na naszym forum nikt tak nie mówi. A przynajmniej nikt, kto ma choć nikłą wiedzę na temat prawa autorskiego, bo, na przykład, przeczytał przyklejone w tym dziale tematy.

Wiem że niektóre filmy są na licencji umożliwiającej pobieranie ich np "Sintel" Sintel, the Durian Open Movie Project i wiem że w prawie jest coś takiego że można pobierać film który był już rozpowszechniony, czy jakoś tak. Określeniem "wszyscy mówią" zazwyczaj chyba określa wszystkie osoby z którymi się spotkała osoba używająca tego zwrotu.

marta2 napisał:

Z tym się zgodzę jak masz np dekoder N z możliwością nagrywania. Na rynku jest dużo kart przechwytujących obraz i dzięki nim możesz nagrać na dysk i np udostępnić komuś (nie mówię że to będzie legalne).

szymon1051 napisał:
...możesz nagrać na dysk i np udostępnić komuś (nie mówię że to będzie legalne).
To, czy udostępnienie będzie legalne zależy tylko od tego, kim będzie ów "ktoś".

pobieranie filmow z internetu jest jak najbardziej legalne do urzytku tzw dozwolonego, czyli ogladasz Ty i twoi domownicy.
natomiast zamieszczanie filmow co do ktorych nie masz praw autorskich jest nielegalne.
Nielegalne jest tez rozprzestrzenianie tj jak masz filmik w swoim kompie i mam osiolka czy niedzwiadka i inni moga korzystac z filmu ktory posiadacz do urzytku dozwolonego.

Jako ciekawostke podam, ze biblioteki szkolne czy miejskie popelniaja przestepstwo pozyczajac ksiazki :o)

rozkodowywanie sygnalow platnych kanalow w Polsce jest karalne, w usa juz nie bo tam sad orzekl ze fala elektromagnetyczna nalezy do tego na ktorego posesji sie znajduje co dalo kopa do rozwoju tv satelitarnej

Ag_Maz napisał:
Podstawa prawna?

Wystarczy przyjrzeć się działalności tego użytkownika z ostatniej nocy, by zobaczyć, że ma on w zanadrzu wiele innych "rewelacji", co do których podstawy prawnej nie uświadczysz...

ustawa a prawach autorskich daje na 50 lat wylaczne prawa autorskie właścicielowi praw autorskich.
Proszę sobie przypomnieć, ze wypozyczalnie kaset wideo musiały mieć wykupiona specjalna licencje na karzda kupiona kasete udostepniona d wypożyczania oplate licencyjna za prawa autorskie.
Podobnie jest z książkami ale to prawo szczególnie lamane przewz państwo np. biblioteki szkolne i uniwersyteckie wiec przestępcy nie sa scigani,
Podobnie jak nie były scigane na początku lat 90 tych państwowe urzędy urzywajace pirackich programów komputerowych.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót