Pobieranie oprogramowania

• Autor wątku Autor wątku K. Szypuła
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

K. Szypuła

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Chciałbym się dowiedzieć czy jeśli posiadam kupioną oryginalną wersje oprogramowania na przykład office ale płyta ulegnie uszkodzeniu to mogę legalnie pobrać tą płytę z przykładowo stron z torentami ?

a czemu z torrentów (?)skoro mozesz sciagnąc ze strony MS i aktywować posiadanym przez siebie oryginalnym kodem...

Ale było "na przykład". Nie wszyscy są tacy wspaniałomyślni jak Microsoft.

Ściąganie oprogramowania z torrentów to proszenie się o infekcję komputera.

jak wyżej nie wszyscy są jak Microsoft a poza tym niektóre starsze programy i gry (tu akurat znajomy) są nie możliwe do kupienia jeszcze raz. Pytam się głównie dla tego że połamała mi się płyta instalacyjna jednego ze starszych programów i nie wiem czy mogę pobrać z internetu tą jedna płytę (pozostałe 3 są w dobrym stanie)

Ostatnio miałam podobny dylemat i generalnie to zależy jakie to jest oprogramowanie (jaki producent, rodzaj licencji itp). Teoretycznie na oryginalne oprogramowanie nie składa się płyta instalacyjna tylko klucz licencyjny, albo rejestracja oprogramowania.
Np. Photoshop - możesz kupić ten program nawet on-line i dostajesz wtedy tylko klucz aktywacyjny, a sam program (o ile dobrze pamiętam) trzeba zarejestrować (on-line lub np. telefonicznie).
Po prostu poczytaj o licencji tego konkretnego producenta.
Masz jakikolwiek dowód, że kupiłeś legalnie ten program? Paragon, fakturę, pudełko z kluczem - cokolwiek? Jeśli tak, to przypuszczam, że nie powinno być problemu jeśli pobierzesz ten program, o ile użyjesz swojego klucza.

K. Szypuła napisał:
j

Pytam się głównie dla tego że połamała mi się płyta instalacyjna jednego ze starszych programów i nie wiem czy mogę pobrać z internetu tą jedna płytę (pozostałe 3 są w dobrym stanie)

Mam klucz produktu i paragon czyli raczej kłopotów nie będzie żeby udowodnić że program jest kupiony, więc przynajmniej w teorii program pobrać mogę. Tak? Wole się upewnić żeby nie mieć kłopotów z prawem.

Powiem ci tak - jeśli masz na kompie zainstalowany program i np. policja wchodzi ci "na chatę" i sprawdza czy nie jesteś piratem, to pokazujesz paragon, klucz i mówisz, że płytę zgubiłeś.
Niestety nie umiem ci odpowiedzieć jednoznacznie, czy mimo wszystko możesz pobrać ten program z torrenta czy nie. Natomiast teoretycznie, jesli masz ten program już zainstalowany i wprowadziłeś swój własny klucz, to moim zdaniem jest wszystko legalnie.

Odpowiem ci tak - ja bym pobrała taki program na torrencie, ale upewniłabym się, ze to dokładnie ta sama wersja za którą zapłaciłam (chyba, że licencja danego programu zezwala na używanie dowolnej wersji/aktualizacji itp.) i wprowadziłabym własny klucz.

Ja rozumiem to tak - albo masz licencje na ten program albo nie. Sama płyta nie jest programem, a jedynie nośnikiem.

A masz jakis powód przypuszczać, że ktoś może cię sprawdzić?
Jesli korzystasz z tego w domu i masz wszystko legalnie, to raczej nikt cie nie bedzie ścigał.

Jeszcze inna opcja - czy możesz skontaktować się z np. polskim oddziałem tej firmy?
Może udostępniliby ci ten program na stronie...?
Co to za program?

[FONT=&quot]Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin [/FONT][FONT=&quot]§8[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
elsa88 napisał:
... Odpowiem ci tak - ja bym pobrała taki program na torrencie, ...
Nie pisz bzdur, to że posiada licencję nie uprawnia go do rozpowszechniania a właśnie z tym wiąże się pobieranie z p2p.

W polskim prawie jest zakazane bez zgody osoby uprawnionej: uzyskanie, przyjęcie i rozpowszechnienie cudzego programu komputerowego.

Ostatnia edycja:
No to koniec, już nic w sklepie nie kupię. :wow:

PS.
Naucz się pisać precyzyjnie bo mi ironii w końcu zabraknie bo głupoty wychodzą z Twojego pisania.:mad:

Powrót