Pobieranie plików rozpowszechnionych bez zgody autora

• Autor wątku Autor wątku Rugier1144
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
R

Rugier1144

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Jestem nowy. Chicałbym poruszyć temat o tym czy jeżeli:
ktoś rozpowszechni plik bez zgody autora, to czy ja mogę go legalnie pobrać? Mogę prosić o jakiś artykuł potwierdzającą odpowiedź? Z góry dziękuję ;)

Jeśli brać pod uwagę aspekt moralny to nie, aspekt prawny... w pewnych okolicznościach nie podlega karze.

Ale musi być to już utwór rozpowszechniony za zgodą twórcy, np. film nie miał jeszcze premiery, a druga sytuacja film miał premiere kinową i ktoś nagrał w kinie, potem dał do neta - tu już zgoda na to rozpowszechnienie pierwotne była
Niektórzy uważają ze takie rozpowszechnianie jest niezgodne z art. 35.

Nie odnosi się to do programów komp.

Przepisy. art. 23,35, 77 ustawy prawa autorskie (na dole), oraz art. 278 § 2KK oraz 291-293 KK.

A na przyszłość.. OPCJA SZUKAJ bo temat wałkowany wiele razy w różnych tematach.

Aha. Czyli to jest tak. Jeśli któś kupi oryginalną płytę z muzyką, to może dać piosenki z niej do neta?
I jeszcze jedno:
Chciałbym pooglądać odcinki pewnego anime. On był kiedyś puszczany na kanale RTL7. Są odcinki w interneice, ale nagrywane właśnie z RTL7 lub w oryginalnej wersji, już nie nagrywanej z telewizji (ale nie wiem czy po polsku, itp). Teraz pytanie. Czy ja mogę sobie legalnie obejrzeć te odicinki online lub pobrać z legalnego źródła (nie RapidShare :D)?

Nie. Nie moze dac takich piosenek do neta. Pytasz o pobieranie a nie o rozpowszechnianie. Rozpowszechnianie wymaga zgody.

Mozesz pobrać.

No to ja tego nie kumam. No takie pliki (muzyka,filmy) w necie to są legalne? Jak ktoś uzyskał od autorów pozwolenie na ich rozpowszechnianie?:mad: Pobieranie z różnych wyszukiwarek MP3 nie jest legalne, ponieważ kto z tych użytkowników co wrzucali pilki uzyskali pozwolenie od autora? Możesz to jakoś jaśniej Colder wytłumaczyć?

Aha dobra już wiem. Nie musisz mi odpowiadać. Znalazłem temat już o tym. Sorki za zamieszanie. Temat do zamknięcia.:cool::cool::cool:

Legalne może być wypuszczenie pliku w siec przez autora na konkretną stronę, gdzie można sobie ściągnąc plik za opłatą. Ale już umieszczanie tego pliku na innej stronie (np. z pominięciem opłaty która była na stronie pierwotnej) już nie. Oba to rozpowszechnianie... ale różnica jednak jest.

Zamykam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót