Pobieranie renty chorej matki przez syna

• Autor wątku Autor wątku ikarus78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ikarus78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, mam pytanie dotyczace renty chorej matki. Jest juz osoba starsza, do tego choruje na Alzheimera. Mieszkamy na wsi, obydwoje jestesmy zameldowani w jednym mieszkaniu. Niestety listonosz z renta przychodzi w trakcie godzin mojej pracy. Problem w tym ze wracajac godzine lub dwie po wizycie listonosza matka renty juz nie ma. Prosilem listonosza aby oddawal rente mi (moglbym po pracy zadzwonic i podjechac w miejscu gdzie by byl) ale ten twierdzi ze matka grozila ze jak jej nie bedzie oddawal do rak to zglosi to na poczte i policje (mozliwe bo ciagle grozi i zyczy wszystkim smierci). Niestety, przychodzi zima, spalil nam sie piec (musialem kupic nowy za 2 tysiace) do tego trzeba kupic opal, ze o jedzeniu i rachunkach nie wspomne. Niestety zarabiam okolo 1200PLN (reta mamy po ojcu jest wieksza) i mnie najzwyczajniej w swiecie nie stac na takie wydatki.\

Czy ktos moze mi podpowiedziec w jaki sposob moge odbierac rente mamy (chocby w urzedzie pocztowym) ewentualnie na co moge sie powolywac (jakies prawo pocztowe?) z kim powinienem o tym rozmawiac.

wydaje mi sie ze chyba prawo pocztowe mowi ze moge odbierac rente rodzica a obawiam sie ze listonosz wykorzystuje fakt ze mama nie wie co sie dzieje dokola niej (np jaka jest godzina albo dzien tygodnia).

dodam tez ze niestety nie mam szans na to zeby otrzymac od mamy jakies upowaznienie do odbioru (choroba tak postepuje ze mama obawia sie wsystkich i wszystkiego - nawet nie chce chodzic do lekarza), ubezwlasnowolnic jej tez nie moge bo pracuje i nie jestem w stanie zapewnic jej calodobowej opieki

dziekuje za wszelkie podpowiedzi

Powrót