pobieranie renty ojca w czasie jego pobytu w szpitalu

• Autor wątku Autor wątku szukamodpowiedzi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szukamodpowiedzi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich, opiszę krótko i rzeczowo sytuacje: dziadek 3 tyg temu trafił do szpitala, jest w bardzo ciężkim stanie. Relacji rodzinnych nie będe opisywała bo szkoda słow nurtuje mnie jedynie pytanie, czy jego syn lub ktokolwiek inny mieszkający pod tym samym adresem co dziadek może za niego pobierać rentę ?? Listonosz nie wie że dziadek jest w szpitalu i te pieniądze im daje. Czy ja mogę zgłosić jakoś do ZUS aby wstrzymano wypłacanie jej do czasu powrotu dziadka ?? Bardzo zależy mi na odpowiedzi bo jak tak dalej pójdzie nie będzie miał pieniędzy na leki dla siebie bo wszystko rozparcelują :(

a czy jest możliwość powiadomienia o tym fakcie ZUS w sposób anonimowy ?

wiem, ze to okropnie "brzmi". ale jak napisałam na początku szkoda słów na relacje rodzinne panujące u nas. Chodzi mi jedynie o to żeby pieniądze dostał dziadek i sam nimi rozporządzał a nie robiono to za niego.

czy otrzymam rente po babci??

Witam.
Czy nalezy mi się renta po babci, jeśli nie mam żadnego stałego dochodu,uczę się, mieszkałam z babcia która mnie utrzymywała.??Babcia pobierała emeryture.Prosze o szybka odpowiedz:)
Z góry dziękuje:)
Pozdrawiam.;)

Nic nie piszesz o rodzicach. Czy babcia była Twoim opiekunem ustanowionym przez sąd?.

Mama moja zmarła rok wcześniej a tata ma zabrane prawa rodzicielskie.
Babcia była moim opiekunem prawnym do ukończenia 18r. życia.

Powrót