Pobieranie renty zdrowotnej i powrót do Polski

• Autor wątku Autor wątku zdzich84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zdzich84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Jestem ojcem czwórki dzieci najstarsze z nich urodziło się jeszcze w Polsce pozostałe już w Niemczech, chodzą do 3 klasy podstawówki 2 i najmłodsze do przedszkola. Ja pobieram rentę zdrowotną (na razie na czas nieokreślony). Wraz z żoną chcemy wrócić do polski ale nasz problem polega na tym czy jak ja będę cały czas zameldowany w Niemczech do będę mógł dostawać rentę (czy to jest w ogóle legalne) czy dzieci będą mogły chodzić do Polskiej szkoły, dzieci były by wymeldowane w Niemczech a zameldowane w Polsce? Teraz nie pracujemy jesteśmy obydwoje na socjalu. Proszę o pomoc i z góry dziękuję

byl tu temat rent przerabiany niedawno, jak rowniez transferowowanie rent do krajow EU po powrocie do polski..

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam
Ja z mezem i corka mieszkalismy w niemczech trzy lata ,bylismy na socjalu.
W pewnym momencie postanowilismy ze chcemy wrocic do Polski.
Mamy tu dom,maz zajmuje sie handlem samochodami a ja nie pracuje bo jestem na zasilku horobowym.
Niestety interesy maza nie ida za dobrze,ja mam problemy ze zdrowiem,corka ma 5 lat i ciagle choruje.kazda wizyta u lekarza(trzy rayz w miesiacu)to za kazdym razem srednia 150zl,na same leki,oplacenie przedszkola to 100zl a corka jest moze dwa tygodnie w przedszkolu.
po dwuch latach mieszkania w polsce ,zalujemy ze wrocilismy.
Nie jest lekko w Polsce utrzymac rodzine,a w waszym przypadku jest czworo dzieci.W Polsce nie ma zadnej pomocy socjalnej,za wszystko trzeba placic.
Renta Twoja nie jest przydzielona na stale,wiec kiedys moga ja zabrac a wtedy niestety trzeba beedzie szukac pracy.A znalesc dobra prace nie jest tak latwo
Osobiscie radze sie bardzo ciezki zastanowic nad powrotem do kraju.
My zastanawiamy sie nad powrotem do niemiec
pozdrawiam

Z tego co ja się orientuje to nie można pobierać renty zdrowotnej w Niemczech i mieszkać w Polsce nawet jak się jest zameldowanym w Niemczech, bo może się okazać ze trzeba będzie oddać te pieniążki które się dostało w ramach renty. Ale mogę się mylić.

Z tego co ja się orientuje to nie można pobierać renty zdrowotnej w Niemczech i mieszkać w Polsce nawet jak się jest zameldowanym w Niemczech, bo może się okazać ze trzeba będzie oddać te pieniążki które się dostało w ramach renty. Ale mogę się mylić.
Niemcy mogą żądać zwrotu renty chorobowej przy pobycie w Polsce ,
a co z ubezpieczeniem Niemieckie czy Polskie

Powrót