Pobieranie z ulub w Niemczech.

• Autor wątku Autor wątku Nervuuus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nervuuus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Rozumiem, że było wiele tematów dt. pobierania muzyki w Niemczech. Jednak nie znalazłam konkretniej odpowiedzi na swoje pytanie. Zacznę od początku. Odwiedzając rodzinę pobrałam piosenki ze strony ulub.pl prosto na telefon czy istnieje możliwość, że otrzymam list z z karą za nielegalne pobieranie?
Wiem, że wiele osób otrzymało takie. Tylko nie wiem czy za stronę ulub także. Czytałam już wiele takich wątków ale nie odnalazłam odpowiedzi na swoje pytanie. Proszę o szybką odpowiedź!

Nie znam tej strony, z tego co mi wiadomo zgodnie z § 53 ust. 1 UrhG, jeśli nośnik z którego zostały pobrane dane był widocznie nielegalny (każdy logicznie myślący będzie widział, że nośnik jest nielegalny) to doszło do naruszenia prawa. Postępowania karnego obawiać się nie musisz, nie ma potrzeby zgłaszania takich spraw przez kancelarie do organów ścigania w celu ustalenia danych osobowych (odwrotnie niż w Polsce), kancelaria dostanie dane osobowe od niemieckiego dostawcy na podstawie § 101 UrhG. Większe prawdopodobieństwo jest podczas ściągania za pomocą sieci P2P, np. Torrent.

Czyli istnieje małe prawdopodobieństwo otrzymania listu z grzywną od kancelarii niemieckiej w porównaniu z siecią p2p?

Znam ludzi co pobierali z ulub nic nie przychodzi.
:D:brawo:

Powrót