pobieranie zdjęć z facebooka, udostępnianie, obrażanie

• Autor wątku Autor wątku madthomas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

madthomas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam
ktoś wystawił filmik na facebooku, ja go skomentowałem i autorowi nie spodobało się, że ktoś napisał mu prawdę a nie bezmyślnie lajkował. W rezultacie ten ktoś ściągnął z mojego konta dwa zdjęcia przedstawiające mnie, moją żonę i dziecko, następnie wysłał je do mnie na messenger i podpisał "ten chory i ograniczony człowiek to ty? pod zdjęciami dopisał faktycznie to ty" a dalej "schudnij wieprzu", po czym mnie zablokował. Dodam, że jest to trener personalny z ponad 12000 obserwujących.
Moje konto jest niestety publiczne, czy można pobierać tak sobie zdjęcia na swoje urządzenie i wysyłać gdzieś? Czy może mnie obrażać? co ja mogę zrobić by nie robił tego nigdy więcej?

Zdjęcia udostępniłeś na platformie facebook. To nie oznacza wprawdzie - jak niektórzy twierdzą - że można sobie robić z nimi co się chce, ale z pewnością oznacza to, że każdy może je sobie pobrać i przechowywać na komputerze. Natomiast słowa tej osoby z pewnością stanowią naruszenie dóbr osobistych i realizują znamiona przestępstwa znieważenia.

Powrót