Pobita Nieletnia

• Autor wątku Autor wątku Anexia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anexia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Pobił mnie konkubent mojej matki...
Policja została wezwana na miejsce, Policjant skierował mnie na przesłuchanie...Byłam na obdukcji, mam wypisane stosowne zaświadczenie.
Policjant stwierdził że to oskarżenie prywatne więc musze zapłacić koszty sądowe...
Zaznaczam że nie jestem pełnoletnia (mam skończone 17 lat). Nie stać mnie na pokrycie tych kosztów (uczę się w technikum więc nie mam nawet praktyk)

Co uwzględnić we wniosku aby był wiarygodny i przekonujący?
Jakie mam szanse na wygranie sprawy kiedy jedynym świadkiem jest moja matka? Co zrobić by oskarżony poniósł odpowiednie konsekwencje, gdyż ma zawiasy za pobicie?

Proszę o pilną pomoc :)

Wydaje mi się, że pobicie i przemoc rodzinna są przestępstwami ściganymi z urzędu więc nie to chyba nie prawda, że miałabyś ponosić koszty sądowe.

jeśli nie masz uszkodzeń ciała powyżej 7 dni to musisz z oskarżenia prywatnego.
Wiem bo ja też zakładam sprawę za napaść na męża i syna.
Groźby karalne są na wniosek poszkodowanego ale pobicie musisz prywatnie.
Za znaczek zapłacisz ok 40zł.
Ale ostrzegam wypełnienie formularza w biurze podawczym wcale nie jest łatwe(przynajmniej dla szaraka jak ja)

a co to znaczy pobił ? uderzył panią? skatował do nieprzytomności? spowodował jakieś obrażenia? jakie? co jest napisane w obdukcji?

Meller - proszę nie mylić przestępstwa pobicia ((158 &1 KK) z naruszeniem nietykalności (art. 217&1 - 3 KK )połączonym /lub nie/z naruszeniem czynności narządów ciała na taki czy inny okres(art. 157 &1 - 5 KK )... ponadto o jakiej przemocy rodzinnej pan mówi?

Powrót