Pobór do wojska a wyrok skazujący za posiadanie broni.

• Autor wątku Autor wątku mieciu123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mieciu123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie

Dziś otrzymałem pismo (list zwykły z WKU) o stawienie się w celu uzupełnienia ewidencji wojskowej. Kilka miesięcy temu otrzymałem wyrok a nawet dwa za nielegalne posiadanie broni palnej a drugi za nielegalne posiadanie materiałów wybuchowych. Łącznie 20m-cy pozbawienia wolności w zawieszeniu na 3lata. Jak Państwo myślicie co szanowne WKU na to?
Czy biorą takich jak ja aby odbył normalną służbę? Czy jednak z takimi paragrafami dają sobie spokój.
Mam tydzień na załatwienie czegoś sensownego więc każda odpowiedź będzie dla mnie cenna i z góry serdecznie dziękuję za okazaną pomoc.

Pozdrawiam

Z tego co słyszałam to chyba nie. Ale niech się wypowie ktoś kompetentny

Zadecyduje Komendant WKU (bądź osoba działająca w jego imieniu). Wyrok to nie jest ustawowa podstawa do odroczenia służby. Jeśli nie trafisz do wojska to raczej z tego powodu że będzie wystarczająco dużo innych, lepszych kandydatów.

Z wyrokiem z takich artykułów to powinni wziąć bardzo chętnie. Do saperów :lol:

dzwoniłem dziś do WKU, kobietka z działu poboru powiedziała że raczej na wyroki nie patrzą ale w pierwszej kolejności biorą niekaranych a jeśli zabraknie osobników do służby to biorą i takich, ale ostatnie zdanie należy do komendanta - kazali zabrać ze sobą dokument w postaci wyroku sadowego.

Powrót