Pobrana oplata recyklingu, rejestracja 2016r, przegląd techniczny 2015

• Autor wątku Autor wątku piotrekgal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
P

piotrekgal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam,
w dniu dzisiejszym zarejestrowalem samochod, umowa kupna sprzedazy miala miejsce 8 stycznia, zaraz po tym kolejno oplata akzycowa, skarbowa etc.
Samochod pierwszy przeglad mial w polowie grudnia, po czym wrocilo spowrotem do Anglii- auto bylo szwagra, a w styczniu zaczelismy proces kupna-sprzedazy, rejestracji j.w
W wydziale komunikacji policzono mi oplate recyklingowa, bo..przeglad odbyl sie jeszcze w starym roku, a zgodnie z nowymi przepisami recykling zniesiono z dniem 1 stycznia 2016 :
https://www.mos.gov.pl/artykul/7_ar...platy_recyklingowej_od_1_stycznia_2016_r.html

w zwiazku z tym mam pytanie, jakie mam szanse na zwrot tej wplaty recyklingowej? I w jaki sposob mam skladac oto wniosek tj. co sie w nim ma znalezc, jak redagowac, i pod ktory adres ten wniosek zlozyc, droga elektroczna, pocztową?

A możesz opisać cała historie zakupu tego pojazdu po kolei?

Tak, wiec
Szwagier w grudniu przyjechał do Polski, przełozył kierownicę i sporządził opinie rzeczoznawcy- na moje imie i nazwisko, ale ten dokument do rejestracji raczej nie był potrzebny, zrobił przegląd PL, wrocił spowrotem do GB, w styczniu przyjechał gotowym samochodem dla mnie, wypisaliśmy umowę, ja oplaciłem akcyzę, podatek, przetłumaczyłem dokumenty- wszystko odbyło się w styczniu,
poszedłem zarejestrować auto, na początku kobieta powiedziała "aha, po styczniu kupiony wiec bez recyklingu.." natomiast gdy wypisywalem wniosek na biurku, powiedziala, ze jednak sie jeszcze upewni i spyta szefowej, i wówczas ten przeglad polski sprawil, ze musze oplacic recykling, a o jego anulowanie to pisac do ministerstwa..

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót