Pobrany film.

• Autor wątku Autor wątku TypowyKowalski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TypowyKowalski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
W połowie sierpnia zapukała do mnie policja i kazali mi oddać komputer a gdy ja się zapytałem "z jakiego powodu mam oddać swój komputer" oni dali mi jakąś kartkę że pobierałem nielegalnie film i mają prawo wziąć muj komputer lub przeszukać dom więc oddałem.Firma mediarodzina oskarżyła mnie o pobranie nielegalnie filmu 3lata temu.i chciałbym się zapytać jak długo będę czakać na zwrot komputera?

Nie ma nielegalnego pobierania, bezprawne możne być tylko rozpowszechnianie. Przeczytaj dokładnie tę "kartkę".

Możesz dać znać o jaki film chodzi? Komputer możesz odzyskać ale bez dysków.

Harry Potter ale na dysku tego już nie było bo dysk wymieniałem

Dla mnie w ogóle niepoważne jest rekwirowanie komuś sprzętu po 3 latach od rzekomego naruszenia. Jak wymieniłeś dysk a na nowym nie było żadnych piratów to nic ci nie udowodnią. Wcześniej zapomniałem dopisać że możesz napisać wniosek o zrobienie kopi binarnej.

A można gdzieś się dowiedzieć kiedy mi go oddadzą?

Raczej nie. Jak napiszesz ten wniosek to ci go oddazą. Musisz się dogadać z prokuratorem. Takie przetrzymywanie sprzęty zazwyczaj trwa dosyć długo czasem nawet ponad dwa lata.

Jaki wniosek jeden z policjantów powiedział jeszcze że maksymalnie w ciągu tygodnia wezwą mnie na przesłuchanie telefonicznie i do tej pory nie dzwonili

Jakiś czas temu miałem podobną sytuacje, nie dostawałem żadnych pism z do zapłaty tylko od razu zapukała do mnie policja z nakazem od prokuratora o wydania sprzętu, ponieważ uznali, że rok temu udostępniałem film "Wkręceni". Wskazałem im sprzęt, następnie go zabrali i spisali jeszcze jakieś tam dane i sobie poszli. Jest to bez sensu, gdyż używałem ten komputer jedynie do pracy, więc nic na nim nie było. Posiadam otwarte Wi-Fi, każdy ma do niego dostęp, kto znajduję się blisko posesji. Mógł to zrobić każdy przebywający na mojej posiadłości. Sprzęt leży u nich już ponad pół roku i nadal nic nie oddali. Musiałem kupić nowy sprzęt i pozbawić ludzi dostępu do swobodnego internetu, aby znów nie utracić sprzętu. Niestety tak w tym kraju wszystko działa, wszystko zamiast być dla ludzi, jest przeciwko im.

I jak się ma sytuacja w chwili obecnej ?

Na chwilę obecną komputer już został mi zwrócony. Zestaw był kupiony w markecie, więc Windows na szczęście był legalny. Miałem tam jedynie trochę muzyki, zdjęć i kilka swoich plików do których się na szczęście nie przyczepili. Jeszcze przed zwrotem musiałem stawić się, aby wyjaśnić kilka rzeczy na komisariacie. Po rozmowie wydali mi sprzęt i sprawa jest do teraz zamknięta.

Powrót