Pobyt w szpitalu PZU

• Autor wątku Autor wątku pershing1899
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pershing1899

Użytkownik
Odpowiedzi
248
Chcialbym sie dowiedziec jak liczone jest za pobyt w szpitalu. Jezeli jestem przyjety wieczorem to liczy sie jako jeden dzien i jak wychodze rano jako drugi dzien? W pzu aby dostac odszkodowanie za pobyt w szpitalu trzeba byc 3 dni. I jezeli przykladowo leze w szpitalu 5 dni to wyplacaja za 2 dni czy za 5?

2m90Y3wdVAAAAAElFTkSuQmCCAA==
Warunki są w necie.
https://www.pzu.pl/c/document_libra...d94-890b-4564-8496-2e10844d598c&groupId=10172

Wypłacają za pięć dni całość, za 3 dni nic. Liczy się pełna doba.

Ostatnia edycja:
Wypłacają za pięć dni całość, za 3 dni nic
. To prawda, chyba że jest w polisie odstępstwo od owu zmieniające minimalną długość pobytu w szpitalu.
Liczy się pełna doba
. To nie prawda. Definicja z paragrafu 2 pzytoczonych OWU nie odnosi się do tej kwestii.

carew1 napisał:
. To prawda, chyba że jest w polisie odstępstwo od owu zmieniające minimalną długość pobytu w szpitalu.
. To nie prawda. Definicja z paragrafu 2 pzytoczonych OWU nie odnosi się do tej kwestii.

Potwierdzam

Dostałem od PZU odszkodowanie za pobyt w szpitalu, za dzień mam 210 zł, a dostałem niecałe 900, a powinienem 1050 (za 5 dni). Czy jest pobierany jakiś podatek od tego typu "wynagrodzeń"?

pershing1899 napisał:
Dostałem od PZU odszkodowanie za pobyt w szpitalu, za dzień mam 210 zł, a dostałem niecałe 900, a powinienem 1050 (za 5 dni). Czy jest pobierany jakiś podatek od tego typu "wynagrodzeń"?

Czy jest jakas realna przeszkoda zebys zapytal sie w PZU dlaczego dostałeś 900 a nie 1050? :o

Witam serdecznie.
Nie chcę zakładać nowego tematu, dlatego zapytam tutaj. Czy jest do wglądu gdzieś na internecie tabela ZUSu, który określa uszczerbek na zdrowiu? Bo według pozycji w tabeli 19a dostałem 1%, chciałbym zobaczyć jaki tam jest przedział procentowy.
Pozdrawiam

carew1 napisał:
Że też wcześniej nie zauważyłam. Owszem odnosi się "całodobowy pobyt ubezpieczonego"- §2 ust 1 pkt 3.

Ta pozycja w tabeli jaka jest podane na stronie z aktami prawnymi nie odnosi się do mojego uszczerbku na zdrowiu. Ja miałem oparzenie dłoni, a w punkcie 19a jest mowa o bliznach twarzy. Czy lekarz orzecznik może to podciągnąć pod taki punkt?

Cytat:
Napisał/a Akrobatka Zobacz post
Że też wcześniej nie zauważyłam. Owszem odnosi się "całodobowy pobyt ubezpieczonego"- §2 ust 1 pkt 3.
Wklej całą definicję, a zrozumiesz że znów się mylisz.

Całodobowy oznacza tyle, że ktoś w szpitalu leży na oddziale non stop, a nie na przykład ma jakieś badania,a na noc wraca do domu i drugiego dnia znów do szpitala. Minimalna długość pobytu jest natomiast określona w części, której już nie wkleiłaś " trwający nieprzerwanie dłużej niż 3 dni"

Ostatnia edycja:
Akrobatka napisał:

Wklej całą definicję, a zrozumiesz że znów się mylisz.

Całodobowy oznacza tyle, że ktoś w szpitalu leży na oddziale non stop, a nie na przykład ma jakieś badania,a na noc wraca do domu i drugiego dnia znów do szpitala. Minimalna długość pobytu jest natomiast określona w części, której już nie wkleiłaś " trwający nieprzerwanie dłużej niż 3 dni"

Zajrzyj też do paragrafu 5 "PZU Życie SA wypłaca świadczenie za każdy dzień pobytu w szpitalu", a nie za każdą pełną dobę jak informujesz.

Ostatnia edycja:
Do TEJ kwestii, czyli której? Bijesz pianę nie na temat.

Trzeba być nieprzerwanie 3 dni całodobowo w szpitalu, żeby w ogóle dostać to świadczenie, a od 4 dnia płacą za cały pobyt (chyba, że warunki szczególne do polisy, jak zauważyłeś, stanowią inaczej, ale o to nie pytano)- teraz dla Ciebie prościej?

No chyba, że ktoś może być w szpitalu od razu czwartego dnia, nie spędziwszy tam poprzednich 72 godzin, to wtedy jestem w błędzie.

Ostatnia edycja:
Akrobatka napisał:
No chyba, że ktoś może być w szpitalu od razu czwartego dnia, nie spędziwszy tam poprzednich 72 godzin, to wtedy jestem w błędzie.

Może być przyjęty w poniedziałek o 20:00, a wypisany w Czwartek o 10. To łącznie 62 godziny.

Czyli według twojej logiki świadczenie by mu się nie należało?

Widzę, że od czasu tego wątku https://forumprawne.org/ubezpieczen...w-pracy-szybka-wyplata-swiadczenia-w-pzu.html gdzie dokonałaś samozaorania nie nauczyłaś się czytać ze zrozumieniem.

W tamtym wątku autor przyznał, że miałem rację, a ty wprowadzałaś w błąd.
W tym wątku Putin również potwierdza, że mam rację, ale ty i tak wiesz lepiej.

Może czas skończyć bo ewidentnie nie pomagasz.

Masz rację, wtedy będzie 4 dni i świadczenie się należy. Zasugerowałam się nieprzerwalnością pobytu, więc źle policzyłam godziny.

Lepiej Ci się zrobiło po tych "samozaoraniach" i takich tam? Zazdrościsz funkcji moderatora, czy jak?
carew1 napisał:
W tamtym wątku autor przyznał, że miałem rację, a ty wprowadzałaś w błąd.
Pozostawię to bez komentarza. Każdy kto to przeczyta, dojdzie do właściwych wniosków.

Ja byłem przyjmowany o godz 17 w czwartek, a szpital opuściłem o 10 rano w poniedziałek. Świadczenie otrzymałem za cale 5 dni.
Pozdrawiam

Witam serdecznie. Chciałbym dalej pociągnąć mój temat. Z PZU na początku dostałem 1% uszczerbku na zdrowiu (obligatoryjnie, bez wysłania na komisję), odwołałem się i co się okazało? Przyznano mi po komisji jeszcze 6%, czyli razem 7. Zaś po komisji w ZUS otrzymałem 1% i znowu będę musiał się odwołać. Ciekawe czy coś uda mi się wskórać w ZUSie. Trochę dziwne, że jeden lekarz orzeka 7 procent (pzu), a drugi 1 (zus). Czy jakoś można się powołać w odwołaniu na to, że komisja ubezpieczyciela przyznała mi 7 procent, a oni tylko 1? Czy raczej nie bronić się w ten sposób?

Powrót