Pobyt w ZK a powrót do domu

• Autor wątku Autor wątku Kamcia86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamcia86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Nie wiem czy jest już taki temat na forum ale nie mogłam nigdzie go znaleźć, więc założyłam nowy.
Otóż mojej mamy facet ( Pan D.)był skazany na 2 miesiące w ZK. Podczas jego nieobecności chorym tatą ( po wylewie) zajmowała się opiekunka która sam zatrudnił. Ona wiedziała jaka jest sytuacja od samego początku. Miała się nim opiekować do jego powrotu, lecz starszy Pan zmarł. Pan D. powiedział że rozliczy się z nią jak wyjdzie. Ta nie miała nic przeciwko. Rodzinka przyjechała aby pozałatwiać formalności związane z pogrzebem, i zatrzymali się u Pana D. w domu. Klucze miała opiekunka. Podczas ich obecności wynieśli z domu drogi TV i dali opiekunce niby na poczet długów i podpisali niby umowę przekazania tego TV. A rodzince cały czas chodzi tylko i wyłącznie o pieniądze. Tv był kupiony na dane Pana D.
I teraz mam pytanie, czy jeśli Pan D. wychodzi teraz w poniedziałek tj. 31 sierpnia ma prawo do domu wejść z policją aby zrobiła notatkę co w domu zginęło pod jego nieobecność? Czy może rodzine i opiekunkę skarżyć karnie??
Co im może za to grozić? I jakie prawa w tym momencie ma Pan D. Od razu mowię że z rodziną nie żyje dobrze.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

czy zatrudnił opiekunkę na jakąś umowę?oczywiście,że niedopuszczalne jest płacenie sprzętem właściciela mieszkania za usługę.

Nie, nie zatrudniał jej na żadną umowę bo nawet nie zdążył. Na początku miała przychodzić tylko na parę godzin dziennie. Gdy dowiedział się że musi odsiedzieć 2 miesiące porozmawiał z nią.Myślał że jeszcze troche pobędzie na wolności żeby wszystko załatwić,lecz następnego dnia go zawinęli. Z nią rozmawiał dzień szybciej i powiedział jaka jest sytuacja więc ta Pani wiedziała że w każdej chwili będzie potrzebna na cały czas.
A najlepsze jest to że z tego co się dowiedział Pan D. opiekunka była na bieżąco spłacana przez bratanice Pana D.
Więc jak już to jakieś tam długi ma wobec rodziny która dała jej TV na poczet niby długów tej opiekunki.
Fakt rodzinka kręci jak się patrzy. Ale co w takim przypadku Pan D. ma zrobić? Może wezwać policję jak będzie chciał wejść do mieszkania?? To że będzie sądzić opiekunkę zmarłego ojca to pewne.

Ostatnia edycja:
Powrót