Pochodzenie niemieckie po ślubie?

• Autor wątku Autor wątku buziaczek1538
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

buziaczek1538

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Mam pytanie. Mój przyszły mąż ma pochodzenie niemiecki. Ja niestety nie. I chciałabym się dowiedzieć, czy po ślubie przechodzi na mnie jakoś to pochodzenie? I co to jest ten STADT? Albo chociaż czy po ślubie będziemy mogli legalnie jechać do pracy do Niemiec razem, mimo że ja nie mam pochodzenia? Bo kiedyś obiło mi się o uszy, że po ślubie nie dostanę obywatelstwa ale mogłabym jechać tak jakby na jego paszporcie. Mógłby mi ktoś pomóc? Mieszkamy w Polsce jak coś. Z góry dziękuję za pomoc.:rolleyes:

http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2501702: pochodzenie «wywodzenie się z czegoś»
Przechodzenie pochodzenia z jednej osoby na drugą bez względu czy to ślub czy coś innego (może prócz urodzenia ale im dalszy potomek tym "pochodzenie" niejako mniejsze) jest sprzeczne z zasadami logiki. Może pomyliłaś pochodzenie z obywatelstwem? Kartą stałego pobytu?

Ludzie notorycznie myla dwa pojecia

- pochodzenie i obywatelstwo

oraz rowniez notorycznie na "zaswiadczenie o posiadaniu obywatelstwa" po niemiecku STAATSangehörigkeitsausweis mowia STAAT albo niepoprawnie STADT

Czy twoj przyszly maz ma pochodzenie niemieckie czy nie, nie gra zadnej roli, wazne jest, czy ma obywatelstwo niemieckie poswiadczone dokumentem Staatsangehörigkeitsausweis.

Jesli ma, dostaniesz w wyniku z slubi prawo pobytu, najpierw na czas okreslony, pozniej (po chyba 3 lata) na czas nieokreslony. A obywatelstwo na wniosek (naturalizacja, po niemiecku Einbürgerung) to dopiero pozniej, na ulatwionych zasadach.

Dzięki wszystkim za odpowiedź! Już teraz wreszcie wiem co i jak. I przepraszam za te błędy, ale ja z nimieckim nie miałam dużo do czynienia. Pozdrawiam!

Powrót