Pochodzenie po dziadku.

• Autor wątku Autor wątku TytiX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TytiX

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam

Chciałbym załatwić sobie pochodzenie Niemieckie, w mojej sytuacji wygląda to tak, że mój Dziadek służył w Wermahcie, urodził się w 30.10.1928r, jego papiery, które były jego potwierdzeniem w tej służbie zostały zniszczone. Czy jest jakakolwiek szansa abym zdobył te obywatelstwo ? Nie mam pojęcia od czego mam zacząć, proszę o pomoc i z góry dziękuję

Dodam jeszcze że mój dziadek za te pochodzenie prawdopodobnie został skazany na pracę w "Kopalni Wujek" na 3 lata pracy

Ostatnia edycja:
TytiX napisał:
Witam

Chciałbym załatwić sobie pochodzenie Niemieckie, w mojej sytuacji wygląda to tak, że mój Dziadek służył w Wermahcie, urodził się w 30.10.1928r, jego papiery, które były jego potwierdzeniem w tej służbie zostały zniszczone. Czy jest jakakolwiek szansa abym zdobył te obywatelstwo ? Nie mam pojęcia od czego mam zacząć, proszę o pomoc i z góry dziękuję

Dodam jeszcze że mój dziadek za te pochodzenie prawdopodobnie został skazany na pracę w "Kopalni Wujek" na 3 lata pracy
Spróbuj najpierw tutaj. Złóż wniosek. To miarodajna instytucja
https://www.dd-wast.de/de/startseite.html
Jak oni nie mają dziadka w wykazie, wtedy trzeba szukać w Polsce.

Poszukaj adres do archiwum wojskowego w Berlinie i tam napisz.

A nie odrabial on tak czasem wojska na tej kopalni pod koniec wojny? Znam kilka takich przypadków. To wszystko dziwne bo miał 11 lat jak zaczęła się wojna. Po co miałby na front iść. Musisz bardziej sobie to poukładać.

Powrót