Pochodzenie!

• Autor wątku Autor wątku ULAJÓZIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

ULAJÓZIA

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Staram się o obywatelstwo niemieckie .Moi dziadkowie podpisali Volkslistę II.Nie posiadam żadnych orginalnych dokumentów oprócz ksera kart informujących iż taki fakt nastapił.Są to rożowe 3 karty, dziadka,babci i ojca, z tyt.Volkstumskartei .Zaznaczono datę: 30.03.1942r i chyba grupę,w górnym prawym rogu jest oznaczenie Abt..I,II,III,IV zaznaczono II.Wcześniej pisałam do Bundesarchiv w Berlinie, ale wtedy jeszcze nie miałam tych dokumentów,odpisali mailem że nic nie mają.Gdzie mam pisać i czy wogóle mam szansę.Bardzo bym chciała to załatwić bo moje jedyne dziecko mieszka w DE(12LAT)mąż od trzech lat,a ja między PL a DE.Czy powinnam się zameldować w DE?Pozdrawiam i proszę o radę.

Właśnie otrzymałam wiadomość że w IPN ZNALAZŁY się papiery że dziadek został zrehabilitowany po IIwojnie.Muszę osobiscie to odebrać.I znowu rodzi się pytanie jak to wpływa na moją syuację(przeglądałam posty,nie znalazłam odp.)że chcę sie starac o pochodzenie.Co to znaczy ,mogę się starać czy nie?Czy dziadek strcił pochodzenie(IIVolkslista)a tym samym mój tato(ur.1927)też stracił?PROSZĘ ODPOWIEDZCIE.Czy mogę dalej próbować z kserem DVL.:help:

chcesz się starać o pochodzenie czy potwierdzić obywatelstwo?

Witam belunia.Napewno jest tak jak piszesz "potwierdzić obywatelstwo".Sorki ale nie potrafię wszystkiego poprawnie nazwać.Chciałabym żebym mogła mieszkać blisko mojej córki i wnusiów ale żeby moje dziecko nie mósiało sie o mnie martwić.:)

Powrót