Pochówek a zrzekanie się spadku

• Autor wątku Autor wątku Alina31
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alina31

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam. Proszę o poradę.
W darowiznie mam zapisany dom od babci.
Moja babcia zmarła 3 tyg temu. Po śmierci okazało się że ma 2 kredyty do spłaty które trzeba uregulować. Dwójka jej dzieci zrzeka się spadku aby uniknąć płacenia zadłużenia. W piątek mają przyjechać do mnie po 50% za pochówek.
Moje pytania brzmią :
-co w sytuacji jeśli ztzekli się spadku aby nie spłacać zadłużenia
- jakie jest prawo jeśli babcia była osoba niepełnosprawna, - nie chodziła i zajmowały się nią wnuki bo dzieci nie opiekowali się nią,
Jak to wygląda w świetle prawa. Bardzo proszę o poradę.

Jeżeli twój rodzic odrzucił spadek ty równiez musisz spadek odrzucić aby nie spłacać zadłużenia po babci.Ty nie jesteś spadkobiercą ustawowym babci więc nie masz obowiązku pokrywać kosztów pogrzebu.Osoby które organizowały pogrzeb dostaną zwrot zasiłku pogrzebowego.Jeżeli babcia darowała ci mieszkanie zwykła umową dzieci babci moga wystąpić do ciebie o zachowek.

ABY napisał:
Jeżeli twój rodzic odrzucił spadek ty równiez musisz spadek odrzucić aby nie spłacać zadłużenia po babci.Ty nie jesteś spadkobiercą ustawowym babci więc nie masz obowiązku pokrywać kosztów pogrzebu.Osoby które organizowały pogrzeb dostaną zwrot zasiłku pogrzebowego.Jeżeli babcia darowała ci mieszkanie zwykła umową dzieci babci moga wystąpić do ciebie o zachowek.

A jak uniknąć tego aby ubiegały się o zachowek. Oni już się ztzekli i odrzucili spadek aby nie spłacać długów. Moi rodzice już nie żyją. Moja babcia wymagała opieki. Oni w ogóle się nią nie interesowali. Teraz jak już zmarła to szukają kasy tak to wygląda z punktu widzenia.

Spadkobiercy ustawowi, którzy odrzucili spadek nie mają prawa do zachowku.

Jeżeli twoi rodzice zmarli przed babcią to ty wchodzisz do dziedziczenia w ich miejsce.Aby nie dziedziczyć długów powinieneś równiez odrzucic spadek po babci.

Powrót