Poczta odmawia wydania listu poleconego z sądu

• Autor wątku Autor wątku Margot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Margot

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Twierdząc, że tzw. stare dowody utraciły ważność oraz powołujac się na zarzadzenie dyrektora poczty. Skutek- brak możliwości zapoznania się z treścią pisma i ewentualnej reakcji, może to spowodować szkodę. Czy poczta ma prawo do tego stopnia szkodzić?

media szeroko informowały co sie stanie gdy nie wymienimy w stosownym czasie dowodu osobistego;pretensje proszę kierować pod swoim adresem..

Ja zawsze odbieram listy na prawo jazdy. :)

Jak masz paszport to jest on tak samo wazny jak dowod osobisty.

[cytat="elzbieta33":37zwsbgz]media szeroko informowały co sie stanie gdy nie wymienimy w stosownym czasie dowodu osobistego;pretensje proszę kierować pod swoim adresem..[/cytat:37zwsbgz]
To nie jest porada prawna.Poczta to urząd, ma działać w interesie obywatela. Chyba jest paragraf na zbytni formalizm? A swoje przekonania możesz prezentowac na forum dla urzędników.

skoro dowód utracił ważnośc to tak jakby pani go nie miała...- więc na jakiej podstawie pracownik poczty ma stwierdzic pani tożsamośc...?

Zbytni formalizm ma swój paragraf. To właśnie jest zbytni formalizm. Wiadomo, że ja to ja bo to wynika z okoliczności faktycznych. To, że dowody utraciły ważność nie jest OBLIGUJĄCE. Więc proszę nie kręcić, bo to TEŻ było szeroko podawane w mediach. Z prawami jazdy było tak samo. W końcu ktoś się wkurzył, jak mu wystawiono mandat, zaskarżył - i NSA stwierdził, że prawa jazdy są ważne, bo zostały wydane bezterminowo.
Chyba więc złożę wniosek formalny o wydanie pism.

[cytat="Margot":2r3dr91j] Zbytni formalizm ma swój paragraf.[/cytat:2r3dr91j] a proszę go wskazac....

[cytat="Margot":2r3dr91j] Wiadomo, że ja to ja bo to wynika z okoliczności faktycznych. [/cytat:2r3dr91j] to znaczy jakich...?

[cytat="Margot":2r3dr91j] To, że dowody utraciły ważność nie jest OBLIGUJĄCE. [/cytat:2r3dr91j] dla kogo? i do czego nie jest obligujące?

[cytat="Margot":2r3dr91j] Z prawami jazdy było tak samo. W końcu ktoś się wkurzył, jak mu wystawiono mandat, zaskarżył - i NSA stwierdził, że prawa jazdy są ważne, bo zostały wydane bezterminowo. [/cytat:2r3dr91j] czyżby nie odróżniała Pani posiadania uprawnień od posiadania dokumentu potwierdzającego uprawnienia?

Pomijam drobny szczegół, że brak dowodu osobistego podlega karze grzywny do 5000. Przejrzałem posty pani Margo i z przykrością muszę stwierdzić, że Polacy to rzeczywiście naród pieniaczy:)))))

Organ ma obowiązek działać w słusznym interesie obywatela. Jeżeli się nie zna przepisu to nie znaczy, że go nie ma. Ja wiem, że jest paragraf na zbytni formalizm, ale w tej chwili nie pamiętam który i nie muszę, bo to ja pytam. Jeżeli się nie jest w stanie pomóc, to trudno ale to nie znaczy, że należy ubliżać. W stosunku do starych dowodów powiedziano, że można mieć kłopoty np. z założeniem konta w banku, i że pewne instytucje mogą nie honorować starych a więc nie jest to obligujące. I że nikt z tego powodu nie będzie wymierzać żadnych kar. Dowód jest dokumentem potwierdzającum tożsamość. Z prawami jazdy była taka sama sytuacja - najpierw twierdzono, że są nieważne i wystawiano kary za ich nieposiadanie, bo zostały unieważnione. A ubliżać od pieniaczy proszę samemu sobie - to jest forum dla osób chcących porady prawnej a nie do wyrażania swoich poglądów. Nie rozumiem dlaczego modrator nie usunął tej wypowiedzi na agresję słowną wymierzoną w stosunku do mnie.
Dokument czy potwierdzający uprawnienia czy tożsamość - to dokument. Chodzi o to, czy dokument jako taki jest ważny czy nie. W stosunku do praw jazdy stwierdzono, że są ważne, choć zostały "unieważnione".

Skoro Pani się upiera, że jest przepis na "zbytni formialim" to może Pani go wskaże. Argumenty merytoryczne przytoczyli koledzy wyżej, ale jak widzę Pani wie lepiej. Pozostaje pytanie - po co Pani pyta, skoro Pani wie lepiej?? Oczywiście to pytanie retoryczne.
a jeżeli uważa Pani, że stwierdznie "pieniacz" jest obraźliwe to pozostaje Pani droga sądowa:))) i może Helsińska Fundacja Praw Człowieka. Może przyda się także odrobina pokory...

[cytat="Margot":1c105nle]to jest forum dla osób chcących porady prawnej a nie do wyrażania swoich poglądów. Nie rozumiem dlaczego modrator nie usunął tej wypowiedzi na agresję słowną wymierzoną w stosunku do mnie.[/cytat:1c105nle]
Pisze Pani bzdury, nasze forum nie udziela porad prawnych.
Proszę przeczytać regulamin.
[cytat:1c105nle]Postanowienia ogólne
§1 ForumPrawne.org służy do prowadzenia dyskusji, wymiany poglądów i opinii oraz wzajemnej pomocy w zakresie danych działów tematycznych forum. Ich przedmiotem może być tylko i wyłącznie prawo i jemu pochodne dziedziny.
§2 1. ForumPrawne.org nie udziela pomocy ani porad prawnych. Jest jedynie platformą, dzięki której użytkownicy mogą sobie taką pomoc wzajemnie świadczyć.
2. Użyte na stronach serwisu ForumPrawne.org zwroty "porady prawne" i "pomoc prawna" powinny być interpretowane tożsamo i być traktowane jako wsparcie w problemach związanych z prawem. Nie mogą być traktowane na równi z poradami prawnymi udzielanymi przez powołane do tego jednostki i instytucje.
§3 Prezentowane na forum poglądy, opinie i odpowiedzi na pytania prawne mają jedynie charakter informacyjny i pomocniczy i nie powinny być traktowane jako wiążące kogokolwiek.[/cytat:1c105nle]

Powrót