Poczta Polska... przesyłka w obrocie międzynarodowym

• Autor wątku Autor wątku rotkjf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rotkjf

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Hej,
Poczta polska która zgubiła paczkę do Australii próbuje oddać mi kwotę 8razy niższą od żądanej, przytoczę:

"Wyjaśniamy, że w myśl art. 23 ust. 2 pkt 1 w/w Konwencji oraz art. RL 159 ust. 4 w/w Regulaminu, w przypadku zaginięcia przesyłki poleconej, nadawcy przysługuje prawo do odszkodowania w wysokości 30 DTS (SDR) oraz zgodnie z art. 23 ust. 8 w/w Konwencji, prawo do zwrotu uiszczonych opłat pocztowych za nadanie przesyłki(z wyjątkiem opłaty za traktowanie przesyłki jako poleconej). Jednocześnie, zgodnie z art. 23 ust. 1 pkt 6 w/w Konwencji, w przypadku ponoszenia odpowiedzialności, szkody pośrednie, korzyści niezrealizowane lub szkody moralnie nie są brane pod uwagę w kwocie wypłacanego odszkodowania" "Ponadto wskazujemy, że otrzymanie odszkodowania nie zamyka drogi dalszego dochodzenia roszczeń"

A więc, co zrobić jeżeli potraktowali mnie według "moralne szkody, niezrealizowane korzyści, szkody pośrednie" gdy ja poniosłem szkodę bezpośrednią. Sprzedawałem dany towar, a więc musiałem oddać wszelkie pieniądze kupującemu. Jak się zabrać do odwołania od tego?

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc, dziękuję.

Powrót