Podanie do Gminy

• Autor wątku Autor wątku irekpajak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

irekpajak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Złożyłem podanie do gminy. Minęło 40 dni i nadal nie otrzymałem odpowiedzi.
Urzędnicy zbywają mnie. Nie dostalem odpowiedzi na piśmie. Wiec mam pytanie .Ile czasu gmina ma na odpowiedż.

Zasada: sprawy organ ma załatwić bezwłocznie. Maksymalny termin to, z zasady 30 dni, ale organ może go przedłużyć (jest to tzw. termin instrukcyjny). Terminy liczy się od dnia otrzymania, doręczenia. Zależy czy złożyłeś podanie osobiście, czy wysłałeś poleconym. Organ mógł przecież otrzymać Twój wniosek np. po 3-4 dniach (były strajki poczty). Mógł już wysłać odpowiedź i ona po prostu "idzie". Jeśli się niepokoisz napisz do organu o rodzaj zapytania co ze sprawą z dnia tego i tego w sprawie takiej i takiej. Poczekaj na odpowiedź i ewentualnie wtedy myśl, czy nie traktować sprawy jako przewlekłej

Podanie złożyłem osobiście.Co oznacza traktować sprawę jako przewlekłą ? Jaki mam poczynić kolejny krok w rozmowach z gminą ?

"Jeśli się niepokoisz napisz do organu rodzaj zapytania co ze sprawą z dnia tego i tego w sprawie takiej i takiej. Poczekaj na odpowiedź i ewentualnie wtedy myśl, czy nie traktować sprawy jako przewlekłej." Wiesz, nie da się ot tak powiedzieć, czy zachodzi przewlekłość postępowania, czy nie. Należy to brać pod uwagę wszystkie możliwe okoliczności spraw: jej rodzaj, liczbę uczestników, czy sprawa wymaga wiedzy fachowej, rodzaj nawarstwienia podobnych spraw u organu, czy załączono dużo dokumentów, czy wymaga opracowania szczególnych dokumentów, czy w sprawie musi wypowiedzieć się konkretny organ, zanim ten do którego złożyłes podanie wyda decyzję. Sprawa jest trudna do odpowiedzi "tak" lub "nie"

Powrót