Podanie nazwy byłego pracodawcy na stronie internetowej własnej firmy

• Autor wątku Autor wątku dom100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dom100

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Dzień dobry,

mam następujący problem. Jakiś czas temu przez parę lat pracowałam dla dużej firmy. Teraz otwieram działalność gospodarczą będącą konkurencją dla mojego byłego pracodawcy. Moja firma będzie miała stronę internetową, gdzie chcę zamieścić notatkę o mnie - głównie na temat mojego doświadczenia, które w mojej branży jest kluczowe, chodzi oczywiście o uwiarygodnienie moich kompetencji w oczach klientów. Czy w takiej notatce mogę zamieścić informację np. "pracowałam dla firmy [tutaj podana nazwa firmy] wykonując czynności [tutaj krótka informacja o tym, co robiłam dla tej firmy w trakcie mojej pracy] przez tyle i tyle lat"? Czy to jest legalne? W gruncie rzeczy jest to zwykłe stwierdzenie faktu, niemniej jednak, poza poprawieniem mojego PR :) wyszukiwarki internetowe pewnie będą mogły po tej nazwie znaleźć stronę mojej firmy (co oczywiście jest dla mnie z korzyścią).
Pytanie nr 1: Czy mój były pracodawca może mieć do mnie pretensje o wykorzystanie nazwy firmy w celach marketingowych?
Pytanie nr 2: Czy mogę wykorzystać w celach marketingowych na stronie internetowej zdjęcia moich prac wykonanych w trakcie pracy dla tej poprzedniej firmy? Z tego, co słyszałam, prawa autorskie przeszły na pracodawcę?

Będę wdzięczna za podpowiedź, również odnośnie ew. podstawy prawnej, bo w gruncie rzeczy nie jestem nawet pewna, czy piszę w dobrym dziale :) Z góry bardzo dziękuję.

Ostatnia edycja:
1. Może lecz co z tego.
2. To zależy czy będziemy mieć tutaj do czynienia z rozpowszechnianiem czy też nie, zbyt mało informacji.

Dzień dobry,
dziękuję za odpowiedź.

Pytanie nr 1: Czy mój były pracodawca może mieć do mnie pretensje o wykorzystanie nazwy firmy w celach marketingowych?
Może lecz co z tego.

Czy dobrze rozumiem, że nie ma prawa, które zabraniałoby mi podania na stronie internetowej mojej firmy nazwy mojego byłego pracodawcy, jako miejsca, gdzie pracowałam i zdobywałam doświadczenie?

Pytanie nr 2: Czy mogę wykorzystać w celach marketingowych na stronie internetowej zdjęcia moich prac wykonanych w trakcie pracy dla tej poprzedniej firmy?

To zależy czy będziemy mieć tutaj do czynienia z rozpowszechnianiem czy też nie, zbyt mało informacji.

Hmm... próbowałam to zdefiniować. Zdjęcia / wizualizacje komputerowe byłyby zamieszczane na stronie internetowej oraz Facebooku i innych serwisach społecznościowych, więc z założenia są dostępne do nieograniczonego grona odbiorców. Więc to chyba jest rozpowszechnianie?

1. Tak.
2. Tak, to rozpowszechnianie zatem niezbędna zgoda posiadacza praw autorskich majątkowych. Rozumiem, że pracowałaś na umowie o pracę.

Tak, pracowałam na umowie o pracę.
Dziękuję serdecznie za pomoc. Niemożności wykorzystania prac się spodziewałam, możliwość wskazania mojego byłego pracodawcy z nazwy jest dobrą wiadomością. :)

dom100 napisał:
... Niemożności wykorzystania prac się spodziewałam, ...
O ile nie zobowiązałaś się do niewykonywania praw autorskich osobistych, zawsze możesz napisać "jestem autorem tej wizualizacji - link".

Powrót