podanie o alimenty

• Autor wątku Autor wątku zqobasia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zqobasia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!

Kilka tygodni temu przeprowadziłam się do Polski z Wielkiej Brytanii. Przeprowadziłam się z 2 niepełnosprawnymi synami (14 i 18 lat), 8 lat temu rozstałam się z ich ojcem i kilka lat temu podałam go o alimenty w UK. Ojciec (nie bylismy małżeństwem ) od 8 lat dzieci nie widział i nie utrzymywał żadnego kontaktu. W tym roku w Maju zostały nam przyznane alimenty w wysokości 28 funtów miesięcznie co w przeliczeniu wychodzi ok 144zł miesięcznie na 2 dzieci. Dzieci mają autyzm i zespół Aspargera i obydwaj wymagają terapii i leczenia farmakologicznego. W związku z naszą przeprowadzką chciałabym ruszyć sprawę alimentów tutaj w Polsce, niestety z tytułu moich oszczędności które potrzebuje na codzień w związku z brakiem dochodów nie zostanie mi przyznany prawnik z urzędu. Szukam kogoś kto pomógłby napisać wniosek o przyznanie alimentów w przystępnej cenie w okolicy Kłodzka/Kotlina Kłodzka- Doly Śląsk

zqobasia napisał:
Szukam kogoś kto pomógłby napisać wniosek o przyznanie alimentów w przystępnej cenie w okolicy Kłodzka/Kotlina Kłodzka- Doly Śląsk
Może Pani skorzystać z pomocy punktu nieodpłatnej pomocy prawnej w okolicy swojego miejsca zamieszkania.

Witam! W pomocy prawnej powiedziano mi że pozwów nie piszą mogą mi najwyżej napisać o adwokata z urzędu ale na takiego się nie kwalifikuje ze względu że posiadam też lokatę długo terminową w dosyć sporej kwocie dlatego potrzebuję kogoś kto mi to napisze ale nie zbankrutuje bo realnych pieniędzy za dużo nie mam a sprawa jest dość skomplikowane..
Pozdrawiam

W przypadku tak niskich alimentów jak te przyznane w UK doradziłabym złożenie pozwu o alimenty do sądu nawet samodzielnie.
Dzieci są niepełnosprawne, a ojciec nie pomaga w opiece nad nimi, co więcej nie ma z nimi kontaktu.
Złożyć pozew o alimenty wraz z zabezpieczeniem ( w internecie jest tego pełno) opisać sytuacje materialną, potrzeby dzieci i koszty ich utrzymania.
Sąd w mojej opinii przychyli się do wniosku, a w przypadku otrzymywania alimentów od ojca lub z funduszu będzie pani miała możliwość uzbierania na adwokata by alimenty podwyższyć jeśli samodzielnie nie uzyska pani satysfakcjonującej kwoty.

Powrót