Podanie o skrócenie czasu utraty statusu osoby bezrobotnej

• Autor wątku Autor wątku piotrekf18
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotrekf18

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam nadzieję że piszę w dobrym dziale. Właśnie dostałem pismo z Powiatowego Urzędy Pracy informujące mnie o utracie statusu osoby bezrobotnej na 180 dni od dnia 18 kwietnia 2016r. Muszę przyznać że zapomniałem o tej dacie i słusznie zostałem wykreślony ale jako że urząd pracy nie miał dla mnie żadnych realnych ofert sam szukałem pracy. Dowiedziałem się o istnieniu projektu w którym pracodawca zatrudnia mnie na co najmniej dwa lata w których koszty pierwszego roku pracy pokrywa urząd pracy a pozostałe lata pokrywa pracodawca i udało mi się znaleźć pracodawce który chciałby mnie zarejestrować na takich warunkach. To dla mnie duża szansa na normalną ciekawą pracę. Przyszły szef przygotował już nawet wniosek ale w tej sytuacji nic z tego nie będzie.

Tu się rodzi moje pytanie czy da się to w jakiś sposób odkręcić i napisać wniosek o skrócenie czasu wykreślenia mnie z rejestru osób bezrobotnych bądź jakieś inne pismo które pomoże mi dostać ta pracę przez urząd.

Swoja drogą dziwne są działania urzędu który tak rygorystycznie przestrzega swoich terminów nawet gdy bezrobotny ma szansę znaleźć pracę.

Nie ma możliwości skrócenia okresu, na jaki osoba została pozbawiona statusu osoby bezrobotnej z uwagi na zaniedbanie obowiązku stawiennictwa w wyznaczonym terminie.
Ponieważ na razie decyzja się jeszcze nie uprawomocniła, pozostaje w tej sytuacji spróbować odwołać się od orzeczenia w decyzji. Na złożenie odwołania ma Pan 14 dni od dnia doręczenia decyzji. W samej decyzji na pewno znajduje się stosowne pouczenie: gdzie, kiedy i do kogo należy skierować odwołanie, także proszę dokładnie przeczytać.

A czy pracodawca, którego Pan znalazł zrobił już jakieś kroki, aby uzyskać refundację kosztów tj. złożył wniosek w tej sprawie do PUP?

Przyszły pracodawca ma już gotowy wniosek ale jeszcze nie złożył go w urzędzie.

Odwołanie należy wnieść do Wojewody Świętokrzyskiego za pośrednictwem organu wydającego decyzję w terminie 14 dni o dnia jej doręczenia.

A jak by miało wyglądać takie odwołanie od orzeczenia? jakich argumentów mógłbym użyć przy jego pisaniu? Pracodawca jest zdecydowany mnie zatrudnić tylko problem leży w tym że nie mam już statusu osoby bezrobotnej i nie widnieje w Urzędzie Pracy.

Dziękuję za odpowiedź i liczę na dalszą pomoc ponieważ jestem naprawdę podłamany całą sytuacją.

piotrekf18 napisał:
Przyszły pracodawca ma już gotowy wniosek ale jeszcze nie złożył go w urzędzie
To niech go złoży. Bez wniosku pracodawcy szanse na uwzględnienie odwołania są zerowe.
piotrekf18 napisał:
A jak by miało wyglądać takie odwołanie od orzeczenia? jakich argumentów mógłbym użyć przy jego pisaniu?
Odwołanie można napisać własnymi słowami. Najistotniejsze jest wyjaśnienie w jego treści dlaczego nie zgłosił się Pan na umówiony termin i dlaczego w terminie kolejnych 7 dni od tej daty nie usprawiedliwił Pan swojej nieobecności. Przepraszam za szczerość i "obrazowość", ale mam wrażenie, że po prostu "olał" Pan wizytę, a po pojawieniu się pracodawcy nagle szuka Pan wyjścia z sytuacji. Niestety, nagłe pojawienie się pracodawcy, który dodatkowo chce uzyskać środki finansowe z PUP na Pana zatrudnienie standardowo nie jest argumentem usprawiedliwiającym wcześniejsze niestawiennictwo i tym samym może nie być wystarczającym powodem do uznania Pana zaniedbania.... ale zawsze spróbować warto. Być może Pana PUP przychylnie spojrzy na Pana przypadek i przywróci status bezrobotnego.
Jednak raczej wątpię, aby sprawa została załatwiona pozytywnie dopóki nie wpłynie wniosek pracodawcy z Pana kandydaturą. A na to przypominam jest tylko 14 dni od daty doręczenia Panu decyzji.
Myślę, że po prostu warto szczerze porozmawiać z pracodawcą, przedstawić mu stan faktyczny i wspólnie powalczyć o przywrócenie do ewidencji bezrobotnych.
piotrekf18 napisał:
Pracodawca jest zdecydowany mnie zatrudnić tylko problem leży w tym że nie mam już statusu osoby bezrobotnej i nie widnieje w Urzędzie Pracy.
No i może Pana zatrudnić, ale obecnie nie może liczyć na dofinansowanie z PUP. Uzyskanie dofinansowania na nowe stanowisko pracy to możliwość, a nie bezwzględne prawo pracodawcy... W tej sytuacji warto się zastanowić czy pracodawcy bardziej zależy na Panu czy bardziej na samym dofinansowaniu...

Ostatnia edycja:
Powrót